Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nem indulna újra Donald Trump a 2028-as választáson

10perc.hu
2024. 09. 23.
Nem indulna újra Donald Trump a 2028-as választáson

Donald Trump volt amerikai elnök nemrégiben kijelentette, hogy ha elveszíti a 2024-es elnökválasztást Kamala Harris demokrata jelölttel szemben, nem tervezi, hogy 2028-ban újrainduljon az elnökségért.

Donald Trump volt amerikai elnök meglepő kijelentést tett, miszerint nem tervezi újraindulását, ha az idei elnökválasztást elveszíti Kamala Harris demokrata jelölttel szemben - közölte a BBC.

Trump a Sinclair Media Groupnak adott interjújában beszélt arról, hogy nem látja reálisnak, hogy 2028-ban újrainduljon, ha az idei novemberi elnökválasztáson nem sikerül nyernie. Trump, aki már háromszor is a republikánusok jelöltje volt, az elmúlt nyolc évben jelentősen átalakította pártját és domináns figurája maradt az amerikai politikai színtérnek.

"Nem hiszem, hogy újra indulnék, ha veszítek. Azt hiszem, ennyi lesz" – nyilatkozta Trump, majd hozzáfűzte, hogy reméli, a választás sikeres lesz számára.

Ez a kijelentés meglepő, mivel Trump eddig ritkán ismerte el annak lehetőségét, hogy egy választást elveszíthet, és rendszeresen bátorította támogatóit azzal, hogy a győzelem biztos. Korábban beszédeiben és a közösségi médiában is ezt az optimista hozzáállást közvetítette, most azonban rövid időn belül másodszor utalt a vereség lehetőségére. Legutóbb az Izraeli-Amerikai Tanács csütörtöki rendezvényén beszélt erről, ahol azt is felvetette, hogy a zsidó szavazóknak jelentős szerepe lehet egy esetleges vereségében. "Tudják, mi történik, ha nem nyerek a választáson? A zsidó embereknek nagyon sok közük lenne hozzá, mert 40%-os támogatottságnál ez azt jelenti, hogy 60%-uk az ellenségre szavaz" – mondta Trump. Ez a megjegyzés felháborodást váltott ki, és több zsidó szervezet, köztük a Rágalmazásellenes Liga és az Amerikai Zsidó Bizottság, valamint Harris kampánya is elítélte Trump szavait.

A kampányfinanszírozási adatok alapján Harris kampánya augusztusban több mint 190 millió dollárt gyűjtött össze, míg Trump és a hozzá kapcsolódó szervezetek 130 millió dolláros támogatást kaptak. Az országos közvélemény-kutatási adatok is Harris javára mutatnak: a CBS legutóbbi felmérése szerint Harris országos szinten 52%-kal 48% előtt jár Trump előtt. A csatatérállamokban is hasonló a helyzet, ahol Harris szűk, de stabil 51%-49%-os előnyt élvez. Ez egy kisebb javulás a korábbi adatokhoz képest, amelyek 50-50%-os arányt mutattak.

Mindezek ellenére Trumpnak továbbra is erős támogatottsága van olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a gazdaság, a megélhetési költségek és a bevándorlás, ahol az országos felmérések szerint a választók nagy része inkább Trumpot részesíti előnyben.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek