Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az EU országai továbbra is orosz olajtermékeket vásárolnak

10perc.hu
2024. 09. 17.
Az EU országai továbbra is orosz olajtermékeket vásárolnak

Az európai országok továbbra is jelentős mennyiségű orosz eredetű olajterméket vásárolnak.

Annak ellenére vásárolnak az országok orosz eredetű olajtermékeket, hogy az Európai Unió és nyugati szövetségesei szankciókat vezettek be az orosz nyersolajimport ellen. A Politico által közölt jelentés szerint 2023 első felében mintegy 2 milliárd dollár értékben szereztek be orosz olajból készült üzemanyagot a szankciós kiskapuk kihasználásával - közölte az Index.

Az elemzést a Center for Research on Energy and Clean Air és a Center for the Study of Democracy készítette, amely rávilágított arra, hogy az orosz nyersolajból készült termékek importja az utóbbi hónapokban növekedett. Ezt különösen három török finomítón keresztül szállították, mivel a szankciók megkerülésével Törökországban dolgozták fel az orosz olajat.

Amikor az EU Törökországból importál benzint, az 10 százalékkal olcsóbb, mint ha Szaúd-Arábiából tenné meg – mondta a Center for Research on Energy and Clean Air elemzője, ugyanakkor rámutatott, hogy a kedvezményt nem a fogyasztók, hanem a vállalatok élvezik: Valaki jól keres ezen az üzleten, de nem az átlagemberek.”

Törökország kihasználta az orosz olajra kapott 5 és 20 dollár közötti árengedményeket, és az elmúlt években jelentősen növelte vásárlásait Moszkvától: tavaly 34, idén pedig 70 százalékkal.

A jelentés kitér arra is, hogy a nyugati országok - köztük az EU, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - annak ellenére vásárolnak jelentős mennyiségben orosz olajtermékeket, hogy Ukrajna többször is kérte a gyakorlat leállítását. A vásárlások török útvonalon keresztül történtek, de az indiai olajimport nem része a számításnak.

Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója egy interjúban szintén rámutatott az orosz energiaforrások továbbra is meglévő szerepére Európában: Az EU több országa is »okosba« azért beszerzi az orosz eredetű energiaforrásokat. Csak messzebbről, drágábban és nagyobb környezetterhelés árán.”

Orbán Viktor miniszterelnök szintén hasonló véleményt fogalmazott meg Tusványoson, amikor arról beszélt, hogy: A lengyelek a legszemforgatóbb politikát csinálják egész Európában. Minket kioktatnak, de közben ugyanúgy vásárolják áttételeken keresztül az orosz olajat.”

Főkép forrása:
illusztráció

További cikkek