Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Reagált a lengyel külügy Orbán Viktor tusványosi beszédére

10perc.hu
2024. 07. 29.
Reagált a lengyel külügy Orbán Viktor tusványosi beszédére

Élesen reagált a lengyel külügy Orbán Viktor Tusványoson elhangzott beszédére.

Orbán Viktor tusványosi beszédére reagálva Władysław Teofil Bartoszewski lengyel külügyminiszter-helyettes élesen bírálta a magyar miniszterelnököt, amiért üzletel Oroszországgal -közölte a Telex.

Bartoszewski szerint Orbán a nemzetközi közösség peremére szorult mind az Európai Unióban, mind a NATO-ban. A lengyel külügyminiszter-helyettes azt is felvetette, hogy ha Orbán ennyire nem kedveli az EU-t és a NATO-t, miért nem hoz létre egy uniót Putyinnal és más tekintélyelvű államokkal.

Orbán Viktor a tusványosi beszédében azzal vádolta a lengyeleket, hogy álságos politikát folytatnak, miközben kritizálják Magyarországot az Oroszországgal való kapcsolatai miatt, miközben ők is üzletelnek Oroszországgal közvetítőkön keresztül. Bartoszewski erre válaszolva nem érti, miért akar Magyarország olyan szervezetek tagja maradni, amelyeket ennyire nem kedvel, és amelyek állítólag rosszul bánnak az országával. "Orbán miért nem hoz létre uniót Putyinnal és néhány hasonló típusú, tekintélyelvű állammal? Ha nem akarsz egy klub tagja lenni, bármikor kiléphetsz onnan" – tette hozzá Bartoszewski, aki szerint a magyar kormány jelenleg egyértelműen EU-, ukrán- és lengyelellenes politikát folytat.

A lengyel politikus emlékeztetett arra is, hogy Orbán Viktor blokkolja az EU-tól Lengyelországnak járó kétmilliárd złoty átutalását, amely az Ukrajnának átadott lengyel katonai szállítmányok megtérítésére szolgálna. "Azt szokták mondani, hogy lengyel, magyar két jó barát, de itt most nagy a veszekedés" – tette hozzá Bartoszewski.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán reagált Bartoszewski szavaira. „A reakció bebizonyítja annak a magyar mondásnak az igazságát, amely úgy szól: fáj az igazság. A lengyel–magyar testvériség megőrzésének szándékával hosszú ideig tűrtük a mostani lengyel kormány provokációit és képmutatását, mostanra azonban betelt a pohár” – írta Szijjártó. Hozzátette, hogy az egyik legnagyobb orosz olajipari vállalat vásárlóinak listáján ott találhatóak a lengyelek is. Szerinte ezzel nem is lenne semmi baj, de „nem kellene képmutatónak lenni és nem kellene másokat vádolni”.

Orbán Viktor tusványosi beszédét Marcel Ciolacu román miniszterelnök is kommentálta, ironikusan megjegyezve: „Mondott valamit Romániáról? Akarják, hogy megtiltsam neki, hogy Romániába jöjjön?”

Főkép forrása:
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

További cikkek