Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Feloldhatja az ukrajnai fegyverhasználatra vonatkozó korlátozásokat hamarosan az USA

10perc.hu
2024. 09. 12.
Feloldhatja az ukrajnai fegyverhasználatra vonatkozó korlátozásokat hamarosan az USA

Az USA hamarosan feloldhatja a korlátozásokat, amelyek lehetővé tennék Ukrajna számára a nyugati fegyverek bevetését Oroszországon belüli kulcsfontosságú katonai célpontok ellen.

Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere egyértelműen jelezte, hogy Washington közel áll ahhoz, hogy feloldja a korlátozásokat, amelyek eddig akadályozták Ukrajnát abban, hogy a nyugatról kapott nagy hatótávolságú fegyvereket Oroszország területén használja. Blinken kijelentései azt sugallják, hogy a döntés már megszületett, amely lehetőséget adna Kijevnek, hogy a korábban tiltott célpontokat támadja - közölte a The Guardian.

Blinken Kijevben tett látogatása során a brit külügyminiszterrel, David Lammyvel közösen beszélt Ukrajna támogatásáról, és kiemelte, hogy az Egyesült Államok folyamatosan módosítja politikáját a konfliktus dinamikájának megfelelően. Blinken hangsúlyozta, hogy Oroszország fokozódó eszkalációja, köztük Irán rakétaszállításai Moszkvának, komoly stratégiai változást hozott London és Washington gondolkodásában.

A brit és amerikai vezetők találkozója során nem jelentették be hivatalosan a nagy hatótávolságú fegyverek Ukrajnán belüli használatának engedélyezését, de a jelek szerint a döntés már megszületett. Bár a Storm Shadow rakéták bevetését valószínűleg továbbra is bizonyos korlátozásokhoz kötik, hogy elkerüljék a meggondolatlan támadásokat, a Kijev számára nyújtott támogatás egyértelműen erősödik.

A látogatás során Lammy kijelentette, hogy Nagy-Britannia és az USA Ukrajna teljes sikeréért dolgozik. Mind Blinken, mind Lammy hangsúlyozta, hogy a nyugatnak egyesülnie kell Putyin eszkaláló lépéseivel szemben. Ukrajna hosszú ideje kéri a nyugatot, hogy engedélyezzék a mélyen Oroszország területén lévő katonai célpontok, például repülőterek és rakétakilövő állások támadását.




Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek