Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ukrajna ellenőrzése alá vonta Szudzsa városát

10perc.hu
2024. 08. 16.
Ukrajna ellenőrzése alá vonta Szudzsa városát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy teljes ukrán ellenőrzés alá került az oroszországi Szudzsa városa.

Szudzsa stratégiailag kiemelten fontos város, hiszen itt található az utolsó tranzitállomás, amelyen keresztül Oroszország még gázt szállít Európába a nyugat-szibériai gázmezőkről - számolt be róla a 444. Emellett ez a legnagyobb azon több mint 80 település közül, amelyeket az ukrán erők elfoglaltak azóta, hogy a múlt héten meglepetésszerűen behatoltak a kurszki régió keleti részére.

Zelenszkij elmondta, hogy „Szirszkij tábornok beszámolt Szudzsa városának felszabadításáról az orosz hadseregtől. Most ukrán katonai parancsnokságot hoznak létre ott.”

A harcok következtében a város több mint 5000 lakosának többségét evakuálták, bár egyesek a pincékben rejtőztek el a harcok elől.

Szirszkij tábornok csütörtökön közölte, hogy katonai közigazgatási irodákat hoznak létre a megszállt területeken, hogy „fenntartsák a joguralmat” és felmérjék a lakossági igényeket. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem áll szándékukban megtartani a megszállt orosz területeket, céljuk csupán nyomást gyakorolni Vlagyimir Putyinra. Az ukrán titkosszolgálatok tájékoztatása szerint több tucatnyi hadifoglyot is ejtettek. Kijev reméli, hogy ezzel újraindíthatják a fogolycsere folyamatát, amely jelenleg elakadt.

Zelenszkij az új foglyokkal kapcsolatban megjegyezte: „Újra bővült a »cserealapunk«.”

Főkép forrása:
CGTN Magyarul Facebook oldala

További cikkek