Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fokozódik a feszültség az orosz-ukrán háború frontvonalán

10perc.hu
2024. 08. 09.
Fokozódik a feszültség az orosz-ukrán háború frontvonalán

Az elmúlt hét során jelentős események zajlottak az orosz-ukrán háború frontvonalán.

Kedden jelentős szárazföldi támadást indított Ukrajna az oroszországi Kurszk megye határ menti térségében, amit mind orosz, mind nemzetközi hírforrások megerősítettek - írta a kiszo.net. Az ukrán központi média beszámolt az ellentámadásról, azonban a kijevi kormányzat egyelőre nem kommentálta a katonai behatolást és annak céljait. 

A támadás során az ukrán erők jelentős veszteségeket okoztak az orosz haditechnikában, és megsemmisítettek egy orosz MI–28-as helikoptert is. Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint mintegy 300 ukrán katona tankokkal és páncélozott járművekkel támadott, és a harcok tíz kilométer mélyen zajlottak orosz területen. Kurszk megye ideiglenes kormányzója közölte, hogy a helyzetet kezelhetőnek tartja, és megerősítették a helyi erőket, hogy visszaverjék a támadást.

Rendkívüli állapot Kurszk régióban

Rendkívüli állapotot vezettek be Oroszország Kurszk régiójában a határ menti területeken kialakult nehéz katonai helyzet miatt – jelentette be Alekszej Szmirnov kormányzó - közölte a Portfolio. „A Kurszk régióban továbbra is nehéz műveleti helyzet áll fenn a határ menti területeken. A térség területére belépő ellenséges erők következményeinek felszámolása érdekében úgy döntöttem, hogy augusztus 7-től rendkívüli helyzetet vezetek be a kurszki régióban.”

A döntésre azután került sor, hogy az ukrán erők előrenyomulása miatt Moszkva a Nemzeti Gárda egységeivel erősítette meg a kurszki atomerőmű védelmét, amely körülbelül 90 kilométerre található a határtól. A helyi hatóságok és a hadműveleti parancsnokság szoros együttműködésben dolgozik a helyzet javításán.

Zelenszkij: Oroszország érezze a háború következményeit

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Kurszk megyei ukrán katonai akció után kijelentette, hogy: „Oroszország hozta a háborút a mi földünkre, és éreznie kell, hogy mit tett.” Az ukrán erők több orosz települést elfoglaltak, és az orosz csapatok nem tudták teljesen visszaszorítani őket, ami jelentős katonai nyomást helyez Moszkvára, és befolyásolhatja az ukrajnai front helyzetét, valamint az Európába irányuló orosz gázszállításokat - írta a Telex.

Fokozódó támadások és dróncsapások

Az ukrán reguláris erők előrenyomulása immár harmadik napja tart, és az orosz hadsereg eddig nem tudta teljesen visszaszorítani őket. A támadás nemcsak presztízsveszteséget okoz Moszkvának, hanem komoly katonai feladatokat is ró az orosz hadvezetésre, amelynek most újra kell csoportosítania erőit, hogy megállítsa az ukrán előrenyomulást - közölte a Telex.

A támadás stratégiai jelentősége nem elhanyagolható, mivel érinti azt a határszakaszt, ahol az Európába, köztük Magyarországra tartó orosz földgáz is áthalad. Ez a helyzet tovább fokozza a feszültséget, hiszen a gázszállítások biztonsága kulcsfontosságú Európa energiaellátása szempontjából

Míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem kommentálta nyilvánosan az akciót, az orosz vezetés, köztük Vlagyimir Putyin és Dmitrij Medvegyev, nyilvánosan reagált az eseményekre, bár Putyin viszonylag visszafogottan beszélt a történtekről. 

„Ettől kezdve a rendkívüli katonai hadművelet nyíltan területen kívüli jelleget ölthet. Most már nem csupán saját területeink visszaszerzéséről és a nácik megbüntetéséről van szó. Tovább lehet és kell is haladni a még létező Ukrajna földjein. Odesszáig, Harkovig, Dnyepropetrovszkig, Nyikolajevig. Kijevig és tovább” - mondta Medvegyev.

Az ukrán erők több fronton is fokozták támadásaikat, amelyek során rakétacsapás ért egy bevásárlóközpontot a Donyeck régióban található Kosztiantyinivkában, négy halálos áldozatot és 24 sérültet hagyva maga után - közölte a 24.hu.

Ugyanakkor pénteken Ukrajna dróntámadások sorozatát indította Oroszország nyugat-oroszországi területein, beleértve Lipecket, ahol rendkívüli állapotot vezettek be és több falut kiürítettek

Az ukrán erők emellett először ismerték el nyilvánosan, hogy szárazföldi offenzívát indítottak orosz területen, különösen Kurszk régióban, ahol jelentős harcok folynak. Moszkva válaszul megerősítette a légvédelmét, és számos ukrán drónt semmisített meg

A támadások során megszakadt az áramellátás, hat ember megsérült, és tűz ütött ki a légierő egyik bázisán. Bár az ukrán hatóságok nem kommentálták a támadást, Oroszország az ukrán drónokat tette felelőssé az incidensért - írta a Telex.

Főkép forrása:
Northfoto

További cikkek