Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Benzinhiány alakult ki Venezuelában

10perc.hu
2024. 08. 09.
Benzinhiány alakult ki Venezuelában

Venezuelában súlyos benzinhiány alakult ki, miután az országban július 28-án elnökválasztást tartottak.

Nicolás Maduro elnök és az ellenzéki vezető, Edmundo González is győzelmet hirdetett a választások után, ám egyikük sem nyújtott be hiteles bizonyítékot az eredményekről. Maduro szerint a szavazatok 51,2 százalékát kapta meg, míg González az exit pollokra hivatkozva azt állította, hogy a szavazatok 70 százalékát ő szerezte meg - közölte a piacesprofit.hu oldala.

A választásokat követően, július 29-én hajnalban Caracasban tüntetések kezdődtek Maduro ellen, amelyek gyorsan átterjedtek az egész országra. A demonstrációkkal szinte egy időben kezdődött a benzinhiány is, amely Caracas és más venezuelai nagyvárosok benzinkútjait érintette. Az S&P Global Commodity Insights jelentése szerint néhány benzinkúton július 30-án már nem volt eladható üzemanyag, és hosszú sorok alakultak ki a még működő kutak előtt.

Bár a PDVSA, a venezuelai állami olaj- és földgázipari vállalat adatai szerint az ország olajtermelése júliusban napi 993 000 hordóra emelkedett, a benzinhiány mégis váratlanul érte a lakosságot. Néhány benzinkút támogatott áron továbbra is működött, de csak „jogosult személyek” számára – nyilatkozta egy dolgozó az S&P Global Commodity Insights-nak.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Egyesült Államok felszólította a Maduro-kormányt a választási eredmények részletes ellenőrzésére. Bár a Biden-adminisztráció részben enyhítette a venezuelai olaj- és aranyágazatra vonatkozó szankciókat, a prominens republikánusok, például Rick Scott szenátor, bírálták az amerikai kormányt Maduroval való kapcsolatuk miatt. Scott szerint a Biden-kormány „ostoba módon” adott engedményeket Madurónak, ami csak megerősítette a hatalmát.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Benzinárak

További cikkek