Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Biden összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet egy iráni támadástól tartva

10perc.hu
2024. 08. 06.
Biden összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet egy iráni támadástól tartva

Ahogy a Közel-Kelet feszültségei egyre növekednek, az Egyesült Államok is fokozza diplomáciai erőfeszítéseit a béke megőrzése érdekében.

Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden, hétfőn találkozót tartott a nemzetbiztonsági kabinet vezetőivel, mivel egyre nagyobb aggodalomra ad okot egy esetleges iráni támadás lehetősége Izrael ellen. A helyzet feszültséggel teli, különösen a közelmúltbeli események miatt, amikor a Hamász politikai vezetője, Iszmail Hánije meggyilkolását követően Irán megtorlással fenyegette Izraelt - írja a Telex a BBC információ alapján.

Biden az értekezlet után elmondta, hogy részletes tájékoztatást kapott arról, milyen lépéseket terveznek Izrael támogatására egy esetleges támadás esetén. Antony Blinken külügyminiszter kiemelte, hogy az amerikai tisztviselők éjjel-nappal dolgoznak az eszkaláció megakadályozásán. 

A cél, hogy elkerüljék a feszültség további növekedését, amely csak újabb konfliktusokhoz és bizonytalansághoz vezethetne.

A helyzet tovább bonyolódik a Hezbollah libanoni katonai szervezet aktivitása miatt, amely dróntámadást indított Izrael északi részén. A Hezbollah és Irán vezetői bosszút ígértek a Hezbollah katonai parancsnoka, Fuad Sukr, valamint Hánije meggyilkolása miatt. Izrael vállalta a felelősséget Sukr meggyilkolásáért, de Hánije esetében nem ismerte el az érintettségét.

A G7-ek közös nyilatkozata mély aggodalmukat fejezte ki a közel-keleti feszültség fokozódása miatt. A nyilatkozat hangsúlyozta, hogy a konfliktus további eszkalációja senkinek sem áll érdekében, és sürgette a feleket, hogy tegyenek meg mindent a nyugalom visszaállítása érdekében. 

Ezenkívül több ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont a potenciális veszélyek miatt.

"Sürgős, hogy az előttünk álló órákban és napokban minden fél a helyes döntéseket hozza meg" - mondta Blinken.

Főkép forrása:
Joe Biden Facebook

További cikkek