Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Magyarország arra kéri állampolgárait, mielőbb hagyják el Libanont

10perc.hu
2024. 08. 05.
Magyarország arra kéri állampolgárait, mielőbb hagyják el Libanont

Libanon és Irán nem ajánlott úti célokká váltak a növekvő katonai feszültségek miatt.

A közel-keleti régióban fokozódó katonai feszültségek miatt számos nyugati ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország, arra kéri állampolgárait, hogy hagyják el Libanont - számolt be róla a Portfolio. Magyarország is hasonló figyelmeztetést adott ki, különösen Libanon és Irán vonatkozásában.

A francia külügyminisztérium pénteken figyelmeztette állampolgárait, hogy a növekvő regionális feszültségek komoly biztonsági kockázatot jelentenek, ezért hagyják el Iránt. Külön hangsúlyozták, hogy a Libanonban tartózkodó franciáknak érdemes kihasználniuk a rendelkezésre álló kereskedelmi járatokat, és mielőbb elhagyni az országot.

A magyar Konzuli Szolgálat július 30-án frissítette Libanonra vonatkozó ajánlásait. A közlemény szerint: ,,a Libanon déli határán zajló összecsapások jellege egy olyan - egyre erősödő - kockázati tényezőt hordoz magában, amely részeként a biztonsági helyzet váratlan romlása is bekövetkezhet, ideiglenesen ellehetetlenítve az ország elhagyását.

Azt javasolják, hogy a Libanonba történő utazásokat halasszák el, illetve a jelenleg ott tartózkodó magyarok fontolják meg tartózkodásuk azonnali megszakítását.

Irán nem javasolt úti céllá vált

Iránnal kapcsolatban a Külgazdasági és Külügyminisztérium hasonló figyelmeztetést adott ki és az országot "utazásra nem javasolt" kategóriába sorolta. 

,,Az elmúlt időszakban kialakult regionális feszültség, valamint a katonai eszkaláció lehetősége miatt a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Iráni Iszlám Köztársaságot az I- es (piros) utazásra nem javasolt biztonsági kategóriába sorolta. Az Iránba történő beutazás semmilyen körülmények között sem javasolt." - közölte a Konzuli Szolgálat.

Az ott tartózkodó magyar állampolgároknak azt tanácsolják, hogy regisztráljanak konzuli védelemre és vegyék fel a kapcsolatot a nagykövetséggel szükség esetén.

A Konzuli Szolgálat által nem ajánlott országok listája elérhető a hivatalos weboldalon.

Főkép forrása:
Northfoto
Címkék:
#Irán

További cikkek