Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Az egész világon zuhantak a tőzsdei árfolyamok hétfőn

10perc.hu
2024. 08. 06.
Az egész világon zuhantak a tőzsdei árfolyamok hétfőn

Az elmúlt napokban jelentős zuhanásokat tapasztaltak a világ tőzsdéin, amelyet elsősorban az amerikai munkanélküliségi statisztikák okoztak.

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal pénteki jelentése szerint júliusban mindössze 114 ezerrel nőtt a dolgozók száma, míg a munkanélküliségi ráta 4,3 százalékra emelkedett. Az elemzők ennél jobb adatokat vártak, mivel a dolgozók számának növekedését 175 ezerre becsülték, a munkanélküliségi rátát pedig a júniusi 4,1 százalékon várták -közölte a Telex.

A munkaerőpiaci adatokat követően az amerikai techcégek részvényei is jelentős visszaesést mutattak, az Nvidia például 10,5 százalékot, a Tesla 10 százalékot, az Apple pedig 5,5 százalékot esett. A kriptovaluták piacán is hasonló trend volt megfigyelhető, a bitcoin értéke is zuhant.

A Sham-szabály kimondja, hogy a munkanélküliség mozgóátlaga (3 havi értéke) legalább fél százalékkal magasabb az elmúlt egy év mozgóátlagánál, akkor válságról beszélhetünk, vagy pedig válság közeledik. Ezek alapján pedig az Egyesült államokban éppen gazdasági válság van kialakulóban.

Japában is zuhannak a tőzsdei árfolyamok

Japánban a Nikkei tőzsdeindex 12,4 százalékkal esett hétfőn, ami az elmúlt 37 év legnagyobb egynapos zuhanása volt. Ennek hátterében a japán jegybank váratlan kamatemelése állt, amely a jen erősödéséhez és a japán exportipar számára kedvezőtlen környezet kialakulásához vezetett.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon is érezhető volt a nemzetközi piaci hangulat változása, bár itt a helyzet eltér az amerikai és japán piaci helyzettől. Az OTP részvényei 9 százalékot, a Richter és a Magyar Telekom részvényei 5 százalékot estek az elmúlt napokban. A forint árfolyama is gyengült, az euró ára 390 forintról 398 forintra emelkedett.

Claudia Sahm közgazdász a CNBC kérdésére ezen választ adta: szerinte az Egyesült Államok gazdasága jelenleg nincs recesszióban, de afelé halad: „Ellentétben azzal, ami a Sahm-szabályból következik, most nem vagyunk recesszióban, de afelé haladunk. A recesszió nem elkerülhetetlen, és jelentős mozgástér van a kamatlábak csökkentésére.”

Címkék:
#Tőzsde

További cikkek