Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Választási eredmények miatt lemondott Belgium miniszterelnöke

10perc.hu
2024. 06. 11.
Választási eredmények miatt lemondott Belgium miniszterelnöke

Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke, lemondását nyújtotta be az európai parlamenti és a belga szövetségi választásokon elért gyenge eredmények után.

Az AA tájékoztatása szerint Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke, bejelentette lemondását az európai parlamenti és a belga szövetségi választásokon elért gyenge eredmények után. A bejelentés vasárnap este történt, miután pártja, a Open Flemish Liberals and Democrats (Open VLD) jelentős vereséget szenvedett, mindössze 5,9%-ot szerezve meg a szavazatokból. A miniszterelnök a közösségi médiában beszámolt arról, hogy a lemondást a belga király már hivatalosan is elfogadta.

De Croo a Facebook-on közzétett üzenetében fejezte ki háláját szavazói és aktivistái felé, valamint felelősséget vállalt a választási kudarcért:

"A király elfogadta a lemondásomat. A kormány intézi az aktuális ügyeket, és előkészíti az új csapathoz való átállást. Szeretnék őszintén köszönetet mondani szavazóinknak és aktivistáinknak. A választási eredmények csalódást okoznak, és ezért vállalom a felelősséget."

Alexander De Croo kormánya a következő hetekben ügyvivői minőségben folytatja a munkát, miközben az új kormány megalakulására készülnek. A miniszterelnök távozása komoly politikai átrendeződést jelenthet Belgium számára, mivel a választási eredmények alapján több párt is keresheti a helyét az új kormánykoalícióban.

Várhatóan ideiglenesen megtartja pozícióját az új kormány felállításáig. Belgium továbbra is 2024. június 30-ig tölti be az Európai Tanács soros elnöki tisztét, amely félévente változik a tagállamok között.

Az elért választási eredmények ellenére De Croo optimista maradt a liberálisok jövőjét illetően, mondván, ők "erősek. Visszatérünk."

Főkép forrása:
Alexander De Croo Facebook oldal

Hirdetés

További cikkek