Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Ausztria is támogatja Magyarország uniós vétójogának megvonását

10perc.hu
2024. 06. 04.
Ausztria is támogatja Magyarország uniós vétójogának megvonását

Támogatja Ausztria Belgium kezdeményezését Magyarországgal szemben.

Ausztria támogatja Belgium javaslatát, amely szerint az uniós tagországok fontolják meg Magyarország szavazati jogának megvonását, amikor az ország átveszi az EU elnökségét. Az osztrák külügyminisztérium szóvivője a Politicónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy minden tagállamtól elvárják az uniós elvek maradéktalan betartását, különösen a soron következő EU-elnökség esetében. Ausztria ezért támogatja a 7. cikkely szerinti eljárás szigorú folytatását Magyarországgal szemben - közölte a 24.hu.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelyét az Amszterdami Szerződés vezette be 1997-ben. A 7. cikk (1) bekezdése szerint a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fennáll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata, és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja, és alkalmazása egy adott ország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti.

Az Európai Parlament 2018-ban indította el Magyarországgal szemben a 7. cikk szerinti eljárás első szakaszát, de a folyamat azóta megrekedt. Az eljárás következő lépése, amelyet akkor alkalmaznak, amikor egy országot az EU alapvető értékeinek megsértésével vádolnak, gyakran „nukleáris opciónak” nevezik. Ez a legsúlyosabb politikai szankciót biztosítja, mivel felfüggeszthetik az érintett tagállam uniós döntésekre vonatkozó szavazati jogát.

Belgium javaslatát korábban itt írtuk meg.

További cikkek