Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Javasolja a belga külügyminiszter Magyarország vétójogának megvonását

10perc.hu
2024. 06. 03.
Javasolja a belga külügyminiszter Magyarország vétójogának megvonását

A külügyminiszter szerint erősebb fellépés szükséges Magyarországgal szemben az Európai Unióban.

Belgium külügyminisztere, Hadja Lahbib, javasolja, hogy Magyarországot fosszák meg vétójogától az Európai Unióban. Az EU soros elnökségét betöltő ország vezetője szerint egyes államok, különösen Magyarország, gyakran ügyeskedő és blokkoló magatartást tanúsítanak, ami akadályozza az EU előrehaladását. Lahbib úgy véli, Brüsszelnek túl kell lépnie a konfrontációtól való félelmén, és alkalmaznia kell a 7. cikk legkeményebb részeit, amelyek lehetővé teszik, hogy minősített többséggel megfosszanak egy országot bizonyos jogoktól - közölte a Telex a Politico cikke alapján.

Korábban a litván külügyminiszter is kritikát fogalmazott meg Magyarország vétói kapcsán, amelyek szerinte gyengítik az EU külügyi szerepét. Az Európai Parlament már 2018-ban döntött a 7. cikk szerinti eljárás elindításáról Magyarország ellen jogállamisági aggályok miatt, de az eljárás azóta megrekedt. Magyarország az egyetlen ország, amely jelenleg az eljárás hatálya alatt áll, miután az Európai Bizottság visszavonta a Lengyelországról készített javaslatát.

A helyzet különösen kényes, mivel Magyarország júliusban átveszi az EU Tanácsának elnökségét, ami hat hónapra nagyobb hatalmat biztosít számára az uniós napirend és prioritások meghatározásában. Több uniós ország neheztel Magyarországra, mert vétójogával blokkolja az Ukrajnának nyújtott támogatásokat.




További cikkek