Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Keményedik a norvég külpolitika: előbb elismeri az önálló palesztin államot, majd végleg kitiltja az oroszokat az országból

10perc.hu
2024. 05. 25.
Keményedik a norvég külpolitika: előbb elismeri az önálló palesztin államot, majd végleg kitiltja az oroszokat az országból

A norvég igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy május 29-től az orosz állampolgárok szinte mindenfajta beutazását megakadályozzák Norvégiába.

Szerdán három európai állam, Norvégia, Írország és Spanyolország miniszterelnökei egymással összehangolva bejelentették, hogy országaik május 28-án hivatalosan el fogják ismerni a független palesztin államot – számolt be minderről a Reuters

„Norvégia elismeri a független palesztin államot, abban a reményben, hogy ez elősegíti a béke megteremtését Izraellel. Egy háború kellős közepén, ahol több tízezer halott és sebesült van, életben kell tartanunk az egyetlen dolgot, amely biztonságos otthont nyújthat mind az izraelieknek, mind a palesztinoknak: két államot, amely békében élhet egymással”- mondta Jonas Gahr Stoere norvég miniszterelnök.

Ugyanis az északiak szerint az évszázados múltra visszatekintő izraeli–palesztin konfliktus egyetlen alternatívája az, hogy „két állam, egymás mellett élve, békében és biztonságban” létezzen. Hamarosan újabb államok csatlakozhatnak a kezdeményezéshez - korábban Belgium, Málta és Szlovénia is felmerült lehetséges partnerként.

Norvégia ráadásul egy másik ügyben is határozott lépést tett

Válaszul Oroszország Ukrajna elleni agressziójára tavaly óta jelentősen korlátozza az orosz turisták beutazását, de most újabb szintre lép ez a folyamat – számolt be a Reuters. Ugyanis a norvég igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy május 29-től már az orosz állampolgárok szinte mindenfajta beutazását megakadályozzák Norvégiába. Nem lesz egyszerű mindezt végrehajtani, hiszen majd 200 kilométeres, közös határszakasz húzódik a két ország között.

Norvégia, amely NATO-tag és Oroszországgal közös határral is rendelkezik, először 2022-ben vezetett be korlátozásokat az orosz turistavízumokra, válaszul Oroszország Ukrajna elleni inváziójára.

„A belépési szabályok további szigorítása összhangban áll Norvégia álláspontjával, hogy kiállunk szövetségeseink és partnereink mellett az Ukrajna elleni törvénytelen orosz agresszióra adott reakció terén” - idézte a tárca közleménye Emilie Enger Mehl igazságügyi miniszert.

Emilie Enger Mehl szerint a döntés összhangban van azzal a norvég politikával, amely kiáll a szövetségesek mellett és elítéli Oroszország agresszióját Ukrajna ellen. A korlátozás alól kivételt képeznek azok az orosz állampolgárok, akik közeli családtagjaikat látogatják meg Norvégiában. A többieket pedig május 29-től egyszerűen visszafordítják a határról.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette, hogy az ilyen típusú intézkedések nem maradhatnak válasz nélkül.

"Természetesen a döntés tisztán diszkriminatív. Nem fogadunk el ilyen döntéseket. Sajnáljuk, hogy a norvég kormány ezzel a lépésével tovább rombolja a jelenleg sem túl jó kétoldali kapcsolatokat" - állította Peszkov.

Marija Zaharova, orosz külügyi szóvivő hozzátette, hogy bár nem tervezik a norvég állampolgárok beutazásának tiltását, válaszintézkedéseket fognak hozni. Ezek az események pedig tovább mélyítik Norvégia és Oroszország között már így is feszült viszonyt, ami jelentős diplomáciai következményekkel járhat mindkét ország számára.

Főkép forrása:
Jonas Gahr Støre Facebook oldala
Címkék:
#Politika

Hirdetés

További cikkek