387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Figyelmeztetést küldött az USA az Orbán-Hszi találkozó miatt

10perc.hu
2024. 05. 09.
Figyelmeztetést küldött az USA az Orbán-Hszi találkozó miatt

Az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a kínai vezető európai útját.

Az Egyesült Államok aggodalmát fejezi ki a kínai elnök, Hszi Csin-ping európai látogatásai miatt, amelyek során találkozott többek között Alekszandar Vucsics szerb és Orbán Viktor magyar vezetőkkel. Ez a találkozó sor egy új szövetségi tengely kiépülését vetíti előre, amely Kína, Magyarország, Szerbia és más országok vezetőit foglalja magában. Washington figyelmeztetést küldött az Európai Uniónak ebben az ügyben - közölte a Portfolio.hu.

Az Egyesült Államok nyugat-balkáni megbízottja szerint a Hszi által látogatott vezetők kérdőjelezik meg leginkább az euroatlanti közösség egységét. Az amerikai kormány aggodalmát fejezte ki a kínai elnök belgrádi látogatása miatt, különösen az évfordulón, amikor az USA véletlenül lerombolta a kínai nagykövetséget. A belgrádi látogatás során Hszi és Vucsics új együttműködési megállapodást írtak alá, és számos mellékmegállapodást kötöttek, beleértve egy médiapartnerséget és egy kiadatási egyezményt. Hszi budapesti útján várhatóan új üzleti és politikai szerződéseket köt Magyarországgal.

Washington aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Vucsics és a szerb kormány szoros kapcsolatokat ápol Oroszországgal, míg Orbán Viktor késleltette az uniós szankciókat Oroszországgal szemben, és megnehezítette Ukrajna pénzügyi támogatását.

Az Egyesült Államok hangsúlyozza, hogy Kína jelentős beruházásai Szerbiában és Magyarországon ellentétben állnak az EU gazdasági érdekeivel.

Főkép forrása:
MTI/Koszticsák Szilárd

További cikkek