386.10 Ft

357.63 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban

10perc/MÍTI
2024. 04. 29.
Tornádók pusztítottak az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádók okoztak pusztítást Oklahoma, Nebraska és Iowa államokban.

Tornádók okoztak pusztítást az Egyesült Államok középső részén, Oklahoma, Nebraska és Iowa államokban. Oklahoma államban négy ember vesztette életét, és több mint 100 ember megsérült, míg Nebraska és Iowában pénteken súlyos károkat okozott a szélvihar.

Oklahoma volt a leginkább sújtva a tornádók által, ahol több településen is épületeket romboltak le. A legsúlyosabb károkat Sulphur kisvárosban okozta a forgószél, ahol a belváros nagy részét letarolta. Egy ember meghalt egy helyi bár romjai között.

Kevin Stitt, Oklahoma kormányzó a helyszínen "hihetetlen pusztításként" jellemezte a látványt, és beszámolt róla, hogy csak Sulphurban 30 ember sérült meg, az állam teljes területén pedig mintegy 100 embert kellett ellátni sérülésekkel.

A tornádók mellett a viharral járó heves esők további károkat okoztak, és mintegy 20 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás.

Oklahoma államon kívül Texasban, Kansasban, Missouriban és Arkansasban is vihar tombolt szombaton és vasárnap.

Pénteken Nebraskában és Iowában okozott súlyos károkat a viharos időjárás, ahol számos tornádó csapott le. A Nebraska állambeli Omaha közelében okozta a legnagyobb pusztítást a vihar, ahol számos lakóház semmisült meg, és egy üzemépület is részben összedőlt, ahol 70 ember tartózkodott. Csodával határos módon senki nem halt meg, de három embert sérülésekkel kellett ellátni.

Nebraska és Iowa kormányzója is államának a katasztrófa sújtotta területére látogatott, és mindketten bejelentették, hogy a károk felszámolásához és az újjáépítéshez a szövetségi kormány segítségét kérik.

A meteorológusok szerint a Nebraskában kialakult legerősebb tornádó helyenként 250 km/h-t meghaladószéllökésekkel haladt.

Főkép forrása:
Illusztráció

További cikkek