387.72 Ft

359.70 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Utazáskorlátozásokat vezetnek be az amerikai diplomatáknak Izraelben

10perc.hu
2024. 04. 12.
Utazáskorlátozásokat vezetnek be az amerikai diplomatáknak Izraelben

Egy potenciális iráni támadás elkerülése érdekében.

Az Egyesült Államok utazási korlátozásokat vezetett be izraeli diplomatái számára, tartva egy esetleges iráni támadástól - közölte a BBC.

Az amerikai nagykövetség óvatosságból arra utasította alkalmazottait, hogy tartózkodjanak a Jeruzsálemen, Tel Avivon és Beershebán kívüli területekre történő utazástól.

Irán megtorlást helyezett kilátba, Izraelt okolva a szíriai konzulátusuk ellen 11 nappal ezelőtti csapásért, amelyben 13 ember vesztette életét. A brit külügyminiszter, David Cameron telefonon hívta iráni kollégáját, hogy sürgesse a további eszkaláció elkerülését.

Izrael nem vállalta a konzulátusi támadás felelősségét, de széles körben úgy vélik, hogy ők álltak mögötte. Irán támogatja a Hamászt, a Gázában Izraellel harcoló palesztin fegyveres csoportot, valamint a régióban több helyettesítő csoportot is, köztük a libanoni Hezbollahát, amely gyakran hajt végre támadásokat az izraeliek ellen. A konzulátusi támadásban megöltek között volt az iráni elit Quds Erők szíriai és libanoni főparancsnoka, valamint más katonai vezetők is. A támadás a Gázai övezetben zajló háború további terjeszkedésének megakadályozására tett diplomáciai erőfeszítések idején történt.

Joe Biden amerikai elnök szerdán figyelmeztetett, hogy Irán „jelentős támadás” indításával fenyegetőzik, és ígéretet tett Izrael „sziklaszilárd” támogatására. Erik Kurilla, a Közel-Keleten működő amerikai műveletekért felelős parancsnok biztonsági fenyegetésekről tárgyalt izraeli tisztviselőkkel. A Pentagon szerint a látogatást korábban tervezték, de a „legutóbbi fejlemények miatt” előrehozták.

Lord Cameron az iráni külügyminiszterrel), Hossein Amir-Abdollahiannal folytatott telefonbeszélgetés után elmondta, hogy „világossá tette, hogy Irán nem sodorhatja a Közel-Keletet szélesebb körű konfliktusba”. Mélyen aggódom a további erőszakhoz vezető félreértés lehetősége miatt” - mondta.

Antony Blinken, az amerikai külügyminiszter Kína, Szaúd-Arábia és Törökország külügyminisztereivel beszélt, hogy meggyőzze őket, a további eszkaláció senkinek sem áll érdekében. Nem világos, hogy milyen formát öltene az esetleges megtorló támadás, és az közvetlenül Iránból vagy valamelyik helyettesítő csoportján keresztül történne-e. Vasárnap egy iráni tisztségviselő arra figyelmeztetett, hogy Izrael nagykövetségei „már nem biztonságosak”, ami arra utal, hogy egy konzulátusi épület lehet a célpont. Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter amerikai kollégájának azt mondta, hogy „bármely közvetlen iráni támadásra” izraeli területen „megfelelő izraeli választ kell adni Irán ellen”.

Az amerikai külügy szóvivője, Matthew Miller a csütörtöki utazási korlátozásokkal kapcsolatban nem kívánta felfedni a mögöttük álló „konkrét értékeléseket”, de hozzátette: „Nyilvánvalóan figyelemmel kísérjük a Közel-Keleten, különösen Izraelben lévő fenyegetési környezetet”.


 


Főkép forrása:
Bukvoed/Wikimedia Commons

További cikkek