Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Hatalmas győzelemmel nyert a török ellenzék Erdogan ellen

10perc.hu
2024. 04. 05.
Hatalmas győzelemmel nyert a török ellenzék Erdogan ellen

A török fő ellenzéki párt megtartotta irányítását a kulcsfontosságú városok felett, és hatalmas előrelépéseket ért el másutt vasárnapi helyhatósági választásokon.

A választási eredmények komoly meglepetést hoztak Recep Tayyip Erdogan elnöknek, aki vágyait ezeknek a városi területeknek a visszafoglalására tűzte ki célul. A 70 éves török elnök számára a fő csatatér Isztambul volt, a 16 milliós város, ahol született és felnőtt, és ahol 1994-ben polgármesterként kezdte politikai karrierjét - közölte az APNews.

Több mint 90%-os szavazóládák kiértékelése után a jelenlegi isztambuli polgármester, Ekrem Imamoglu, a Köztársasági Néppárt (CHP) vezetője jelentős előnnyel vezetett Törökország legnagyobb városában és gazdasági központjában az állami tulajdonban lévő Anadolu Ügynökség szerint. Mansur Yavas, az ankarai főpolgármester, hatalmas, 25 pontos különbséggel tartotta meg helyét kihívója fölött, ahogy az eredmények mutatták.

Összességében a CHP megnyerte a Törökország 81 tartományából 36 önkormányzatot az Anadolu szerint, betörve Erdogan pártjának sok erődítményébe. Országosan 37%-ot szerzett a szavazatokból, míg az elnök pártja csak 36%-ot, ez pedig a CHP legnagyobb választási győzelme azóta, hogy Erdogan hatalomra került két évtizeddel ezelőtt.

Erdogan elismerte a választási visszaesést egy beszédben, amelyet a köztársasági palota erkélyéről mondott el, azt mondva, hogy pártja "magasságvesztést" szenvedett el Törökország egész területén. A nép "üzenetet" küldött, amit pártja "elemzés" alá von, "bátor" önreflexióval - mondta. "Sajnos, kilenc hónappal a május 28-i választási győzelmünk után nem értük el a kívánt eredményt a helyi választási teszten," tette hozzá Erdogan. "Kijavítjuk hibáinkat és orvosoljuk hiányosságainkat." Erdogan azt ígérte, hogy folytatja tavaly bevezetett gazdasági programját, amely az infláció elleni küzdelmet célozza.

Az eredmény lendületet adott az ellenzéknek, amely megosztott és demoralizált maradt, miután a tavalyi elnök- és parlamenti választásokon vereséget szenvedett Erdogantól és az iszlám orientációjú Igazság és Fejlődés Pártjától (AKP).

"A választók úgy döntöttek, hogy új politikai rendet hoznak létre Törökországban" - mondta a CHP vezetője, Ozgur Ozel az ujjongó támogatók tömegének. "A választók ma úgy döntöttek, hogy megváltoztatják a 22 éves törökországi képet, és megnyitják az ajtót egy új politikai légkör előtt országunkban".

Mintegy 61 millió ember, köztük több mint egymillió első választópolgár szavazhatott az összes fővárosi önkormányzatra, városi és kerületi polgármesteri tisztségre, valamint a városrészi önkormányzatokra. Az állami Anadolu ügynökség szerint a részvételi arány 76% körüli volt, szemben a tavalyi 87%-kal.

További cikkek