390.68 Ft

364.51 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Újból Finnország lett a világ legboldogabb országa

10perc.hu
2024. 03. 20.
Újból Finnország lett a világ legboldogabb országa

A 2024-es világboldogság - jelentés a fiatalok és serdülők életértékelésének aggasztó csökkenő tendenciáját is kimutatta, különösen Nyugat-Európában.

Finnországot a világ legboldogabb országának választották, immár hetedik egymást követő évben a nemrég közzétett World Happiness Report szerint. A több mint 140 ország adatainak felhasználásával összeállított jelentést a Gallup, az ENSZ és az Oxfordi Egyetem évente teszi közzé - közölte az Euronews.

Összességében az európai országok domináltak a rangsorban

Különösen a skandináv országok, Finnország, Dánia, Izland, Svédország és Norvégia maradtak az első 10 helyezett között.

A 2024. évi világboldogság - jelentés most először kínál kor szerinti empirikus adatokat, amelyek aggasztó eltérést mutatnak abban, hogy a fiatalok mennyire boldogok világszerte az idősebb generációkhoz képest.

A jelentés most először vizsgálta meg az adatokat, hogy betekintést nyújtson a boldogság szintjébe korcsoportonként. Ez a hivatalos rangsorhoz képest merőben eltérő képet mutatott: Litvánia (az összesített rangsorban 19. helyezett) a világ legboldogabb országa a fiatal gyermekek és a 30 év alattiak körében, míg a 60 év feletti idősek körében Dánia (az összesített rangsorban második) a legboldogabb hely.

Az idei jelentés azonban rávilágított arra, hogy a korosztályok jóléte között földrajzi elhelyezkedésüktől függően egyre nagyobb különbségek mutatkoznak. A kutatók megállapították, hogy globálisan a 15 és 24 év közötti fiatalok magasabb életelégedettségről számoltak be, mint a 25 éves és idősebb felnőttek. Ugyanakkor jelentős visszaesést emeltek ki Nyugat-Európában és Észak-Amerikában, valamint a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában "a fiatalok számára negatív tendenciák miatt".

"A gyermekek és serdülők jólétéről világszerte rendelkezésre álló adatokat összerakva nyugtalanító visszaesést tapasztaltunk, különösen Észak-Amerikában és Nyugat-Európában" - mondta Jan-Emmanuel De Neve, az Oxfordi Jóléti Kutatóközpont igazgatója és a World Happiness Report egyik szerkesztője. "Ha belegondolunk, hogy a világ egyes részein a gyerekek már most a középkorúsággal egyenértékű válságot élnek át, azonnali politikai lépéseket követel".

Ezzel szemben a világ többi részén a fiatalok és a serdülők boldogságszintje nagyrészt emelkedett, bár általánosságban elmondható, hogy az idősebbek összességében sokkal boldogabbak. A generációk összehasonlításakor az 1965 előtt születettek átlagosan boldogabbak, mint az 1980 óta születettek. Míg a boomerek esetében az életelégedettség az életkor előrehaladtával növekedett, addig az ezredfordulósok esetében boldogságuk értékelése minden egyes életévvel csökkent - derült ki a jelentésből.

A lista alján helyet foglaló tíz ország:

134. Zambia

135. Eswatini

136. Malawi

137. Botswana

138. Zimbabwe

139. Kongó

140. Sierra Leone

141. Lesotho

142. Libanon

143. Afganisztán

A legboldogabb 10 ország:

1. Finnország

2. Dánia

3. Izland

4. Svédország

5. Izrael

6. Hollandia

7. Norvégia

8. Luxemburg

9. Svájc

10. Ausztrália

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Finnország

További cikkek