385.65 Ft

355.08 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Rekord kiskereskedelmi forgalmat várnak az ünnepektől

10perc, MTI
2023. 12. 24.
Rekord kiskereskedelmi forgalmat várnak az ünnepektől

Az Egyesült Államokban.

Az amerikai kiskereskedelemben rekord üzleti forgalmat várnak a karácsony előtti utolsó szombattól, az úgynevezett szuperszombattól - derül ki kereskedelmi szakemberek nyilatkozataiból.

Az Országos Kiskereskedelmi Szövetség (National Retail Federation - NRF) várakozásai szerint ezen a napon 140 millió ember indul el, hogy beszerezze az utolsó ajándékokat, illetve az ünnephez még hiányzó cikkeket.

Szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a forgalom meghaladhatja a hálaadás utáni hagyományos bevásárlónapon, Black Fridaykor elköltött összeget, amikor 9,8 milliárd dollárért vásároltak az amerikaiak csak az interneten.

Az NRF elnök-vezérigazgatója, Matthew Shay úgy nyilatkozott, hogy a kiadások növekedése nem meglepő, és az látszik, hogy a kiskereskedelem kilábalt a koronavírus-járvány okozta hullámvölgyből, az amerikai családok anyagi helyzete pedig alapvetően stabil, ami tovább ösztönzi a költések növekedését.

A szervezet ősszel készült felmérése szerint az amerikaiak idén átlagosan 875 dollárnyi (mintegy 300 ezer forint) kiadást terveztek karácsonyhoz kapcsolódóan, aminek hozzávetőleg kétharmada ajándékokra, harmada pedig élelmiszerre, italokra, dekorációra megy. A vásárlások 58 százalékát az interneten tervezik, de az emberek csaknem fele hipermarketekbe és diszkontáruházakba is ellátogat.

A felmérésben megkérdezettek csaknem kétharmada azt mondta, az idén a korábbinál jóval inkább keresi a különböző leértékeléseket, üzleti akciókat, ami közvetlen összefüggésben van az átlagosnál változatlanul magasabb inflációval. Az emberek harmada úgy nyilatkozott, hogy más kiadásokon spórol annak érdekében, hogy a karácsonyra tervezett vásárlásokat megengedhesse magának.

Az amerikai kiskereskedelmi szervezet számításai szerint a teljes karácsonyhoz kapcsolódó, november-decemberi forgalom 960 milliárd dollár felett lehet, 3-4 százalékkal meghaladva az előző évi értéket.

A Gallup közvélemény-kutató tél elején készült felmérése háztartásonként 975 dolláros tervezett karácsonyi ajándékkiadásról szól, ami a kutatás 24 éves történetében a legmagasabb összeg, és több mint 100 dollárral meghaladja az egy évvel korábbit.

Az adatokból kiderül, hogy a közepes keresetű háztartások ünnepi költései növekedhetnek a legnagyobb mértékben, több mint 200 dollárral 947 dollárra, és az átlagosnál nagyobb mértékben növelik idén kiadásaikat a 35 évnél fiatalabbak és a nők. Ugyanakkor a legnagyobb összeget változatlanul a középkorú gyerekesek hagyják az üzletekben - áll a felmérésben.

Az Egyesült Államokban a karácsony egyetlen hivatalos ünnepnapra korlátozódik, december 25-ére, amikor a legtöbb üzlet zárva tart. December 26-a már hétköznapnak számít, december 24-én a legtöbb üzlet a szokásosnál néhány órával korábban bezár, az élelmiszerüzletek általában este 7 órakor.


Főkép forrása:
Illusztráció
Címkék:
#Ünnep

További cikkek