Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin ellenfelet kapott! A szlovjanszki mészáros indul a jövő évi orosz elnökválasztáson

10perc.hu
2023. 11. 20.
Putyin ellenfelet kapott! A szlovjanszki mészáros indul a jövő évi orosz elnökválasztáson

Igor Girkin, a „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadár parancsnok megerősítette, hogy valóban indul az elnöki székért.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalosan még nem jelentette be, hogy indul a jövő évi elnökválasztáson, de a várakozások szerint ez megtörténik. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője óvatosan csak annyit mondott pénteken: bízik benne, hogy Putyin indul a jövő évi választáson – írta a Blikk.

Éppen ezért eddig simának tűnt a jövő évi orosz elnökválasztás, ám az események új fordulatot vettek: Igor Girkin, a „szlovjanszki mészárosként” elhíresült egykori orosz hírszerzőtiszt és donbászi szakadár parancsnok megerősítette, hogy valóban indul az elnöki székért a 2024-es oroszországi választáson. Girkin neve onnan lehet ismerős, hogy 2014, a kelet-ukrajnai konfliktus kezdete óta harcolt a Donbászban, s egyebek mellett a maláj utasszállító lelövésében is szerepe lehetett.

Az Igor Sztrelkov nevet is használó egykori katonatiszt – most hadi blogger – jelenleg börtönben van. Sokszor kritizálta az orosz katonai vezetést a fronton elkövetett hibák miatt, de Vlagyimir Putyint sem kímélte. Mivel törvények tiltják az ukrajnai „különleges hadművelet”, illetve a hadsereg bírálását az országban, ez ahhoz vezetett, hogy Girkint bezárta a hatalom.


„Sztrelkov 24” logóval már terjedni is kezdett Girkin egy választási posztere az orosz nyelvű közösségi médiában    Fotó: X (Twitter)


A bloggert egyesek még Putyinnál is szélsőségesebb nacionalistának tartják, aki szombaton egy hosszú levelet tett közzé, amelyben megerősítette, indul a választáson, bár azt színjátéknak tartja. A jelölt a Reuters szerint azt írta, Oroszországban forradalom és polgárháború jöhet akkor, ha Vlagyimir Putyin nem nevez ki hatékonyabb vezetőket a hadsereg élére.

„Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy a mostani helyzetben az orosz elnökválasztáson indulni annyit jelent, mint leülni egy kártyapartira hamiskártyásokkal” – fogalmazott Putyin kihívója.

Girkin azóta több bejegyzésben is írt arról, hogy készülnek a kampányra, és „Sztrelkov 24” logóval már terjedni is kezdett egy választási posztere az orosz nyelvű közösségi médiában. Megjegyezte azt is, hogy szerinte nem tiltják majd meg neki a választáson való indulást, és abban bízik, hogy a nacionalista erők támogatásával megzavarhatja a Kreml választási „színjátékát”.

Már csak az a nagy kérdés, vajon mikor nyílik ki egy ablak, valahol a messzi-messzi Oroszországban…

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek