Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Izraeli-palsztin háború: ideiglenes tűzszünet jött létre Gáza déli részén, amibe Izrael beleegyezett, a Hamász nem tud róla

10perc.hu
2023. 10. 16.
Izraeli-palsztin háború: ideiglenes tűzszünet jött létre Gáza déli részén, amibe Izrael beleegyezett, a Hamász nem tud róla

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete nem zárja ki, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról.

Az Országgyűlés külügyi bizottsága ma reggel meghallgatta Izrael magyarországi nagykövetét, aki többek között kijelentette, a Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára. Október 7-én nem egy terrortámadás történt, hanem egy pogrom, és még a holokauszttúlélők is azt mondják, hogy a holokauszt során sem éltek meg ilyet.

A Hamász terroristái embereket kínoztak meg, gyermekeket gyilkoltak meg. Ez teljes pusztítás, barbár cselekedet volt, és a Hamász olyan fenyegetést jelent, mint az ISIS - fogalmazott Jákov Hadasz-Handelszman. Hozzátette: a Hamász az ISIS-hoz hasnonlóan nem tesz különbséget a nemzetiségek között. Ugyanakkor elismerte, hogy Izraelt meglepetésszerűen érte a támadás.

Elmondása szerint Izrael le akarja törni a Hamász politikai és katonai uralmát a Gázai-övezetben, de úgy, hogy az minimális hatással legyen azokra, akik ebben nem érintettek, ezért szólították fel a civileket, hogy hagyják el a Gázai-övezet észai részét. Kiemelte, az is cél, hogy minden elrabolt túszt visszaszerezzenek.


Jákov Hadasz-Handelszman nem zárja ki, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról      Fotó: Facebook


Arról is beszélt, hogy bár nem tudni, mi volt az oka a Hamász támadásának, lehetséges indok, hogy az Izraelben zajló erőteljes társadalmi vita miatt a Hamász azt gondolhatta, Izrael meggyengült, nem egységes, ezért jó alkalom lehetett a mostani a támadásra.

Egy másik lehetőség, hogy Irán állhatott a háttérben, mert az országot aggasztja, hogy az Egyesült Államok az élére állt annak a folyamatnak, amely a helyzet rendezését és ezáltal jelentős változást hozhat a térségben - vélekedett Jákov Hadasz-Handelszman. Megjegyezte: olyan interpretáció is van, hogy Irán és Oroszország együttesen nehezíti a helyzetet a Közel-Keleten, hogy eltereljék a figyelmet Ukrajnáról.

Közben tovább folytatódott az izraeli légierő légitámadás sorozata, és hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe. Ez volt az eddigi legjelentősebb izraeli bombázás az övezetben a Hamász Izrael ellen október 7-én elindított terrortámadása óta.


A Hamász kilenc nappal ezelőtti támadása vízválasztót jelent Izrael számára      Fotó: BBC


A Reuters brit hírügynökség arról számolt be, hogy reggel 9 órától ideiglenes tűzszünet jött létre Gáza déli részén, amibe Izrael is beleegyezett. Csakhogy közben a Hamász sajtóirodája szintén a Reutersnek azt állította, hogy nincs információjuk arról, hogy humanitárius tűzszünetről állapodtak volna meg.

Korábban több külföldi portál is arról írt, hogy Egyiptom, Izrael és az Egyesült Államok tűzszünetben állapodott meg Gáza déli részén, hogy megnyithassák a rafahi átkelőt Egyiptom felé reggel kilenc és délután két óra között. A tűzszünetet viszont egyik fél sem erősítette meg.

Közben Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének főbiztosa arról beszélt, hogy "kritikus a humanitárius válság Gázában", majd hozzátette, hogy Gázát megfojtják és úgy tűnik, "a világ most elveszítette az emberségét". Arról is beszélt a főbiztos, hogy a víz életet jelen, de Gáza hamarosan kifogy belőle. A vizet múlt hét elején zárta el Izrael, és bár vasárnap azt állították, hogy Gáza déli részén visszaállítják, azt az ENSZ egyelőre még nem tudta megerősíteni.


Az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést     Fotó: ATV


Mindenesetre Izrael készül a kétfrontos háborúra. A zsidó állam kitelepíti a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről - jelentette be hétfőn az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium. Az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik, elszállásolásuk költségeit a kormány állja.

Vasárnap egy Libanonból elindított rakéta egy építőmunkás halálát okozta egy határmenti faluban, további négyet pedig megsebesített. Az utóbbi napokban Libanonból egyre nagyobb intenzitással érte rakétatámadás az izraeli területeket, amire az izraeli hadsereg ellencsapásokkal válaszolt. Izrael négy kilométer szélességben ütközőzónát hoz létre a libanoni határnál.

„Nem akarjuk a helyzet eszkalálódását. Van egy befejezendő küldetésünk, s ezért ha a Hezbollah háborúba kezd, akkor nagyon súlyos árat kell fizetnie érte. De ha visszafogja magát, akkor tiszteletben tartjuk és megőrizzük a jelenlegi helyzetet"- üzente Galant izraeli védelmi miniszter a libanoni síita milíciának.

Az ország déli részén, a Gázai övezet határánál is evakuáltak huszonöt izraeli települést. A legnagyobb arányú kitelepítést vasárnap kezdték meg a harmincezer lakosú Szderot városban. Az amerikai kormány is megkezdte Izraelben élő vagy tartózkodó állampolgárainak kimenekítését. Vasárnap több száz embert szállítanak el Ciprusra egy olyan hajón, amelyet az Egyesült Államok kormánya bérelt ki. Onnan az amerikaiaknak maguknak kell gondoskodniuk továbbutazásukról.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek