394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Dubrovnik bekeményített! A horvát városban tilos az újabb apartmanok építése és jelentősen csökkennek a szálláshelyek

10perc.hu
2023. 10. 04.

Mindezt a jövő évtől életbe lépő új, turizmusról szóló törvény teszi lehetővé, amely desztinációkezelési terv elfogadására kötelezi a városokat és a járásokat.

Dubrovnik lehet az első olyan horvát város, amely megtilthatja az újabb apartmanok építését, de a meglévő kiadó szállások számát is 30 százalékkal csökkentheti - erősítette meg az Index.hr című horvát hírportálnak Mato Frankovic, az Adria-parti város polgármestere. A közvitára bocsátott új törvény a tervek szerint 2024. január 1-jén lép hatályba.

„A turizmust és a turisztikai tevékenységet úgy védjük, mint a szemünk fényét. Bár ez áldás számunkra, ugyanakkor ügyelnünk kell arra is, hogy a turizmus mellékhatásai ne veszélyeztessék a lakosok életminőségét, valamint megóvjuk a környezetet és a kulturális kincseket, amelyeket örököltünk" - mondta Frankovic.

A jogszabály nagyobb hatáskört biztosít a városok és a járások számára. Dönthetnek a területükön található turisztikai és vendéglátó létesítmények számának, típusának és kategóriájának korlátozásáról, továbbá arról, hány turista tartózkodhat a területükön, valamint az egynapos turisták számát is csökkenthetik.


A dubrovniki városvezetés tavaly már a vendéglátóhelyek székeinek számát is csökkentette    Fotó: Pixabay


Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óváros védelmére a városi vezetés az elmúlt években már korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát és a vendéglátóhelyek székeinek számát is csökkentette. A polgármester kijelentette: kötelesek gondoskodni arról is, hogy a városban élő és dolgozó fiatalok ott akarjanak maradni, és otthont tudjanak maguknak teremteni.

Ugyanis sok fiatal család azért hagyja el Dubrovnikot, mert a turistaszezonban nem találnak albérletet, akiknek pedig van, azoknak a nyári hónapokban felbontják a szerződését. Az új törvény továbbá úgynevezett turisztikai és ökológiai hozzájárulást vezet be, ami annyit jelent, hogy a városok és járások pótadót szedhetnek be, amelyet a környezet védelmére fordíthatnak, és amelynek mértékéről az önkormányzatok saját hatáskörben dönthetnek.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek