387.60 Ft

357.43 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin országos atomriadót rendelt el! Moszkva felkészül egy pusztító nyugati csapásra

10perc.hu
2023. 10. 02.
Putyin országos atomriadót rendelt el! Moszkva felkészül egy pusztító nyugati csapásra

Az elképzelt helyzet szerint egy nyugati atomcsapásban az ország 70%-a elpusztul, és általános statáriumot kell elrendelni.

Egy nukleáris háborúra való felkészülést szolgál az a példátlan országos szintű gyakorlat, amit az orosz elnök október 3-ára elrendelt. Korábban soha nem volt ilyen átfogó, az ukrán határtól Kamcsatkáig terjedő készültség, összesen 11 időzónában lesz gyakorlat, eddig csak régiónként tartottak atomtámadást szimuláló tesztet – írja a brit Metro című lap.

Az egynapos nukleáris támadási gyakorlat abból a feltételezésből indul ki, hogy a NATO atomcsapást mér Oroszországra, amelyben az orosz lakásállomány és az életfenntartó létesítmények 70%-a megsemmisül. A forgatókönyv szerint az országban statáriumot vezettek be, és teljes körű mozgósítást is elrendelnek.

A teszt során azt is modellezik, milyen másodlagos veszélyt jelentenek az atomerőművekben és más kulcsfontosságú létesítményekben keletkező károk. Az állami és a regionális hatóságoknak rendkívüli mentőcsapatokat kell szervezniük az élelmiszer- és egészségügyi ellátás biztosítására, valamint a radioaktív sugárzás elleni védelemre.


Egy nukleáris háborúra való felkészülést szolgál az a példátlan országos szintű gyakorlat, amit az orosz elnök október 3-ára elrendelt   Fotó: AFP/David Furst


Az előkészítő dokumentum szerint fel kell készülni a háború eszkalálódására, beleérve a nukleáris hatalmak részvételével zajló világméretű konfliktust is. A lakosságot az életveszélyessé vált zónából Csernobilhoz hasonlóan tartósan ki kell telepíteni, ami példátlan méretű belső lakosságcserét jelent.

Putyin - akinek négy nappal a 71. születésnapja előtt tartják gyakorlatot – közben a nukleáris armageddon elől az ország különböző pontjain lévő atombunkereinek egyikébe költözik, emellett rendelkezésére áll egy flottányi „Doomsday” Il-80 Maxdome repülőgép is, amelyek légi vezérlési központként tudnak működni.

A nukleáris háborúra felkészülést nem csak az országos katasztrófa gyakorlat szolgálja, hanem előkészületek történtek egy kísérleti atomrobbantás végrehajtására is az Északi-sarkkör térségében – írta az ATV. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter augusztusban ellátogatott Novaja Zemljára, ami azt jelzi, hogy a tesztek több évtizednyi szünet után hamarosan újra kezdődhetnek.

Főkép forrása:
TASSZ

További cikkek