Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Nemcsak Putyin, de az EU is elárulta az örményeket

10perc.hu
2023. 09. 28.
Nemcsak Putyin, de az EU is elárulta az örményeket

Brüsszel a regionális béketeremtő szerepét tűzte ki célul, csakhogy most nem meri felbosszantani a gázban gazdag Azerbajdzsánt.

A karabahi örmények csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy az Európai Unió sikertelelenül próbál közvetíteni a Hegyi-Karabahhal kapcsolatos növekvő humanitárius válságban. A terület lakóinak több mint fele már elmenekült, ugyanis a területet visszaszerző azerbajdzsáni hatóságok etnikai tisztogatásától tartanak az emberek – írta az ATV.

Baku a múlt héten aratott villámgyors győzelmet a harmadik karabahi háborúban, ami egy fájdalmas diplomáciai kudarc az EU számára, amely korábban jelentős politikai erőt fektetett abba, hogy béketeremtőnek állítsa be magát.

Charles Michael, az Európai Tanács elnöke a régió egyik kiemelkedő személye lett, számos uniós megfigyelőt küldött az örmény-azerbajdzsáni határra. Végső soron azonban úgy tűnik, hogy az EU nem fog szankciókat bevezetni Azerbajdzsánnal szemben, mivel nem akarja megingatni a kapcsolatokat egy olyan országgal, amelyet kulcsfontosságú partnerének tekint a földgázellátás terén – írja a Politico.

Egy nappal ezelőtt örmény tisztviselők azt nyilatkozták a lapnak, hogy 50 200 ember – ami a becslések szerint a 120 ezres karabahi örmény közösség közel fele – már átlépte a nemzetközileg elismert határt Örményországba és azt a kevés holmit, amit magukkal tudtak vinni, autókba, teherautókba és buszokba pakolták. Hozzátették, az egyre növekvő káosz miatt sokkal többen léphették át a határt, ugyanis nem mindenkit tudtak nyilvántartásba venni.


50 200 ember – ami a becslések szerint a 120 ezres karabahi örmény közösség közel fele – már átlépte a nemzetközileg elismert határt    Fotó: BBC/Reuters


A Dél-Kaukázusban kitört konfliktus Brüsszel az ukrajnai inváziót követően Oroszország csökkenő befolyásának visszaszorítására irányuló erőfeszítések közepette történt. Moszkva egyébként békefenntartókat állomásoztatott a térségben, ugyanakkor nem volt hajlandó vagy nem tudta érvényesíteni a status quo-t, ami az összecsapásokat és a tűzszünet megsértését váltotta ki.

Annak ellenére, hogy Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is jelen volt a tárgyalásokon, amelyek célja pontosan a mostani katasztrófa megelőzése volt, úgy tűnik, hogy mindketten félreértették a válságot.

Von der Leyen, aki Iham Alijev azerbajdzsáni elnököt Európa egyik „megbízható” partnerének nevezte, az azeri győzelem óta nem nyilatkozott az ügyben. Michel felhívta Alijevet, amelyben azt kérte, hogy a karabahi örményekkel bánjanak jól. Úgy tűnik, hogy egyelőre nincs semmiféle európai nyomásgyakorlás vagy hajlandóság arra, hogy Alijevet szankciókkal sújtsák.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek