394.25 Ft

369.98 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin: hiba volt a szovjet hadsereg 1956-os budapesti és az 1968-as prágai bevonulása

10perc.hu
2023. 09. 12.

Az orosz elnök erről Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon beszélt.

Hibának tartja Vlagyimir Putyin a szovjet hadsereg 1956-os budapesti és az 1968-as prágai bevonulásátírta a Reuters. Az orosz elnök erről Vlagyivosztokban a Keleti Gazdasági Fórumon beszélt, új árnyalatot adva annak, ahogyan a legújabb – és a Szovjetunió felbomlása óta első alkalommal ismét központilag megírt, kizárólagos – állami középiskolai történelemtankönyv beszél 1956-ról.

A tankönyvben olvasható, régi szovjet értelmezést felidéző megállapítással szemben – amely szerint a magyar forradalom nagyrészt olyan „radikális felkelők” akciója volt, akik egykor „a korábban fasiszta Magyarország fegyveres alakulataiban szolgáltak” – Putyin a megállapítását a fórum moderátorának megállapítására tette. A megállapítás arról szólt, hogy Magyarországon és Csehországban úgy tartják, a Szovjetunió gyarmatosítóként viselkedett, amikor katonai erővel vonult be.

„Már rég elismert dolog, hogy a Szovjetunió politikájának ez a szakasza hibás volt és csak feszültséghez vezetett. Nem lehet olyan külpolitikát követni, amely nyilvánvaló ellentmondásban áll más népek érdekeivel. De épp ugyanezt teszik most a Nyugat vezető államai”idézte az elnököt a Ria Novosztyi.

Főkép forrása:
Fortepan

További cikkek