393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyinnál nincs bocsánat! Gombamérgezésben „váratlanul elhunyt” a sikertelen Hold expedíciót irányító tudós…

10perc.hu
2023. 09. 01.

A 77 éves Vitalij Melnyikov professzor életéért állítólag két hétig küzdöttek az orvosok, de nem tudták megmenteni.

Úgy tűnik, nemcsak ablakon zuhanhatnak ki Oroszországban olyan, komoly beosztású emberek, akik valamiért kiesnek a hatalom kegyeiből. Most a sikertelen Hold expedíciót irányító tudós, a 77 éves Vitalij Melnyikov professzor hunyt el „váratlanul”.

Az Infostart azt írja, a nemzetközi elismerésnek örvendő tudós nem sokkal azután evett mérges gombát, hogy kudarcot vallott az oroszok legújabb Hold expedíciója. A Luna-25 elnevezésű űrszondának a tervek szerint távirányítással kellett volna leszállnia, de a megközelítés utolsó szakaszában olyan pörgésbe kezdett, amelyet nem sikerült megállítani, így az űrjármű a Hold felszínébe csapódott.

Mint ismert, 50 év után ez lett volna az első látványos sikere az orosz űrhajózásnak. A Luna-25 küldetése politikai és propaganda szempontokból lett volna igazán fontos Oroszországnak, éppen ezért a fiaskót súlyos tekintélyvesztésként élhette meg a legfelső orosz vezetés. Moszkvában azonban ilyen súlyos hibát nem szoktak elnézni.

De a sikertelen Holdra szállás másik kulcsfigurája Mihail Marov sem úszta meg a kudarcot. A 90 éves csillagász egészsége egy héttel azután romlott meg drámaian, hogy Melnyikov professzor gombamérgezés áldozata lett. Hirek szerint Marov olyan rossz állapotba került, hogy sürgősen kórházi ápolásra szorult.

Egyébként az orosz-ukrán háború kirobbanása óta már legalább negyven olyan furcsa haláleset történt, amelyek áldozatai kivívták Vlagyimir Putyin haragját.

Főkép forrása:
rosbalt.ru

További cikkek