Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Megszüntetnék a vétójogot az Unióban!

10perc.hu
2023. 09. 01.
Megszüntetnék a vétójogot az Unióban!

Az egyik utolsó fegyverét csavarnák ki Orbán Viktor kezéből Brüsszelben.

Egy kiszivárgott, egy lengyel EP-képviselő által is aláírt tervezet a legtöbb fontos területen átalakítaná az EU működését. A tervezet a legnagyobb változást abban hozná, hogy tucatnyi fontos területen vezetné be a többségi szavazás rendszerét a most szokásos, tagállami vétókat lehetővé tevő eljárásrend helyett, például a védelmi kérdésekben, az adózási ügyekben vagy éppen a külpolitikai kérdésekben.

A tervezet ezzel az olyan kisebb államok kezéből csavarná ki a legfőbb fegyvert, mint például Magyarország – Orbán Viktor több-kevesebb sikerrel sokszor alkalmazta a vétózás vagy a vétóval való fenyegetés eszközét az Unióval szemben – írta a Privátbankár.

A Politico Brussels Playbook című hírlevelének szerkesztői által megszerzett 116 oldalas dokumentumot a magyar kormány egyik régi kritikusa, Guy Verhofstadt mellett öt további politikus, köztük a magyar ügyekben szintén rendszeresen megnyilvánuló Daniel Freund, és – talán meglepő módon – Jacek Saryusz-Wolski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság európai parlamenti képviselője írta alá.


A tervezet elfogadását is a jelenlegi, nem többségi rendszerben kellene keresztülvinni     Fotó: Freepik


A tervezet jelentősen növelné az Európai Parlament politikai súlyát, az Európai Bizottságot pedig Európai Vezetőséggé (European Executive) nevezné át. A Playbook brüsszeli forrásai szerint minimális az esélye annak, hogy ezt a tervezetet ebben a formában elfogadják – és persze elfogadását is a jelenlegi, nem többségi rendszerben kellene keresztülvinni.

Jól mutatja azonban, hogy az Unió jelenlegi felépítése és működése egyre nagyobb nyomás alá helyeződik, miközben a másik oldalról – a magyar kormány által is szorgalmazott – nyugat-balkáni bővítés is egyre időszerűbb lehetne, azonban ez nehezen képzelhető el az alapszerződés valamilyen megváltoztatása nélkül.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek