Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Putyin igazi arca! Fasisztának nevezi az 56-os forradalmárokat a most kiadott orosz történelemkönyv

10perc.hu
2023. 08. 27.
Putyin igazi arca! Fasisztának nevezi az 56-os forradalmárokat a most kiadott orosz történelemkönyv

Oroszország új 11.-es tankönyvében, amely megírását az orosz elnök tanácsadójára, Vlagyimir Megyinszkijre bízta, több történelmi ferdítés van.

1956-ban lázadó radikálisok, a fasiszta Magyarország volt katonái fogtak fegyvert, rengeteg gyilkosságot követtek el, még a sorkatonák is brutális mészárlások áldozatai lettek – ez olvasható az 56-os forradalomról az új állami orosz tankönyvben, amiből szeptembertől kötelező jelleggel fog minden 17 éves tanulni Kalinyingrádtól Vlagyivosztokig.

Az új 11.-es tankönyv, melynek megírását Putyin tanácsadójára, Vlagyimir Megyinszkijre bízta, az orosz emlékezetpolitika és „hazafias nevelés” erősítésének fontos mérföldköve. Sokkal inkább nyílt propaganda, mint bármiféle történettudomány – közel száz oldal foglalkozik Putyin uralkodásának éveivel, 18 pedig a „különleges katonai művelettel”, vagyis az Ukrajna elleni invázióval – számolt be a G7.

A Meduza szerkesztőségén keresztül a portál hozzájutott az új tankönyvhöz, először azt nézték meg, milyen magyar vonatkozások vannak benne. A leghangsúlyosabb rész 1956 tárgyalása (bár csak két bekezdés szól róla), amit a ledöntött Sztálin-szobor fotójával illusztrálnak.

„Sztálin személyi kultuszának kritikáját számos kelet-európai országban felhasználták a szovjetellenes erők. (…) A magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.”

Az orosz iskolákban ez alapján fasiszta múltú radikális fegyveresekről és nyugati operatív műveletekről fognak tanulni a magyar forradalom kapcsán. Ez lényegében megegyezik az évtizedeken át sulykolt szovjet 56-értelmezéssel, amihez mostanra teljesen visszatért a putyini Oroszország.

Arra azért nagyon kíváncsiak vagyunk, vajon Szijjártó Péter külügyminiszter mikor rendeli magához az orosz nagykövetet a hivatalos állami tankönyvben leírtak, az 1956-os hősök emlékének meggyalázása miatt…

Főkép forrása:
kremlin.ru

További cikkek