Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Mozgásba lendültek a litván csapatok, pattanásig feszült a helyzet a fehérorosz határon

10perc.hu
2023. 08. 12.
Mozgásba lendültek a litván csapatok, pattanásig feszült a helyzet a fehérorosz határon

A határmenti településekről elmenekültek a fiatalok, több átkelő lezárására készül Vilnius.

Litvánia megnövelte a Fehéroroszországgal közös, 680 kilométeres határát védő erőinek számát a több ezer orosz Wagner-zsoldos fehéroroszországi jelenléte miatt - közölte Ingrida Simonyte kormányfő a Verslo Zinios üzleti lap által közölt podcastban.

Elmondta, több katonai hírszerzőt vezényeltek a határra, és nagymértékben megnövelték a nemzetvédelmi és a bűnüldöző erők létszámát.

"Közös hadgyakorlatokat és egyéb műveleteket is végrehajtanak majd. Szükségtelennek érzem hogy erről bármilyen részletet, számokat vagy egyéb dolgokat ismertessek, amint például kollégáink a lengyel kormányban időnként teszik" - mondta a miniszterelnök.

Varsó a héten jelentette be, hogy újabb tízezer katonát küld a fehérorosz határra, miután a Wagner-csoport több ezer harcedzett tagját átvezényelték Ukrajnából Fehéroroszországba, mert júniusban kudarcba fulladt a vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin által indított lázadás az orosz katonai felsővezetés ellen.


Sokak szerint már a határon felhúzott kerítés sem nyújt megfelelő védelmet     Fotó: Al Jazeera


A zsoldosok fehéroroszországi státusza és küldetése továbbra is tisztázatlan, de jelenlétük a NATO keleti szárnyának közelében nyugtalanságot kelt a régióban. A helyzetet tovább bonyolítja a fehérorosz hatóságok által megtűrt, sőt bátorított, főleg Lengyelország és Litvánia ellen irányuló, közel-keleti és afrikai országokból kiinduló migrációs nyomás.

Litvánia válaszul azt tervezi, hogy az összesen hat litván-fehérorosz határátkelőből kettőt lezár, amelyeken át nem történik áruszállítás, csak polgári utasforgalom. További lezárások esetében a vilniusi kormánynak a szomszédos országokkal is egyeztetnie kell, mivel a Fehéroroszországba tartó gépjárművek többsége az Európai Unióban van bejegyezve.

A Fehéroroszországgal szomszédos litván városok lakói egyáltalán nem érzik magukat biztonságban annak ellenére, hogy a hatóságok megkezdték a régió megerősítését az Ukrajna elleni orosz támadások közepette. Ennek ellenére Litvánia ezen határvidéke szellemvárossá változott. A lakosok elhagyják otthonaikat, hogy máshol keressenek munkalehetőséget és biztonságot.


A Wagner-csoport több ezer harcedzett tagját átvezényelték Ukrajnából Fehéroroszországba    Fotó: Al Jazeera


„Már nem biztonságos errefelé” – mondta a 68 éves Rozalija, egy Barvoniskesben élő litván háziasszony az Al Jazeerának, miközben kis zsebkendővel a kezében kilépett a régi templomból. A fiatalabb generációhoz hasonlóan Rozalija három felnőtt gyermeke tavaly távozott Barvoniskesből.

Míg sok fiatal elhagyta Litvánia határ menti városait, sok idős ember továbbra is ott marad annak ellenére, hogy bizonytalanul érzi magát. „Azt mondták, a kerítés megvéd minket, de a háború kezdete óta egyre kevésbé éreztük magunkat biztonságban. A gyerekeink mind elhagyták a várost, de mi itt akarunk meghalni” – mondta a 73 éves Domantas, a litván határ menti városból, Vinziunaiból.

És a félelem az emberekben egyre csak nő…

Főkép forrása:
Al Jazeera

További cikkek