Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Erdogan most tényleg elkezdhet aggódni! A második fordulóban elveszítheti elnöki székét az ellenzékkel szemben

10perc.hu
2023. 05. 15.
Erdogan most tényleg elkezdhet aggódni! A második fordulóban elveszítheti elnöki székét az ellenzékkel szemben

A jelenlegi államfő a szavazatok 49,34 százalékát szerezte meg, míg legnagyobb riválisa, Kemal Kilicdaroglu 44,99 százalékon áll, ám győzhet május 28-án, ha az ellenzék teljesen összezár.

Sorsdöntő napok elé néz Törökország. A legfrissebb adatok alapján ugyanis úgy tűnik, Recep Tayyip Erdogan jelenlegi török elnöknek nem sikerült elég nagy előnyt szereznie ahhoz, hogy elkerülje a második fordulót a törökoszági elnökválasztásokon. Évtizedek óta a legszorosabb választási küzdelem zajlott a hétvégén Törökországban.


Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 49,34 százalékát szerezte meg     Fotó: Twitter/AKP


A hétfő korai eredmények szerint a török Legfelsőbb Választási Tanács adatai alapján 97,95 százalékos feldolgozottság mellett a jelenlegi elnök, Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 49,34 százalékát szerezte meg, míg riválisa, Kemal Kilicdaroglu 44,99 százalékon áll. Ha egyikük sem éri el az 50 százalékot, két hét múlva új szavazást tartanak – írta a forbes.hu.

Erdogan Ankarában ennek ellenére szinte győzelmi beszédet mondott. Támogatóinak azt mondta, készen áll a második fordulóra, de úgy gondolja, hogy még mindig képes lehet a végső győzelemre. „Ha a nemzet a második forduló mellett tette le a voksát, azt is tiszteletben tartjuk” – jelentette ki a jelenlegi elnök.


Kemal Kilicdaroglu 44,99 százalékon áll    Fotó: The Guardian/Reuters


Kilicdaroglu szintén elmondta beszédét, amiből kiderül, örömmel néz a 2. forduló elé, és megígérte támogatóinak, hogy a második körben feltétlenül meg fogják nyerni a választást. Ugyanis már most biztosra lehet menni, hogy az ellenzék teljesen összefog a második fordulóban, amit május 28-án tartanak.

Főkép forrása:
BBC/Reuters

További cikkek