393.25 Ft

363.68 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Egy világváros, ahol a magyarok a „jég hátán” is megélnek – Dubaji riport a kinti mindennapokról

10perc.hu
2023. 02. 19.

Dubaj a nyüzsgő, a bohém, a pörgő, az iránymutató, egy világviszonylatban is jobban ismert város, lazább szabályozásokkal – nem véletlen, hogy a fiatalok egyik kedvelt célpontja.

Noha sokan elérhetetlen álomnak tartják, hogy egyszer eljussanak Dubajba, mégis egyre több magyar él az Egyesült Arab Emirátusok talán legismertebb, de mindenképpen legkedveltebb világvárosában. Ráadásul nem az elit költözik ki a modern világ egyik jelképévé vált metropoliszba, hanem azok, akik megfelelő kalandvággyal bírnak.

A legújabb adatok szerint 1500-2000 honfitársunk élhet kint, már akinek tartózkodási engedélye vagy bejegyzett vállalkozása van. És ez a szám folyamatosan emelkedik, annak ellenére, hogy a kezdés nem a legegyszerűbb azoknak, akik vállalkozást alapítanak Dubajban.

Nagy a kísértés, mert itt nincs adó, ugyanakkor a TB is ismeretlen fogalom, azaz az egészségügyben minden fizetendő, amit az adott személy biztosítása nem foglal magába. Ezzel együtt egy magyarnak nem nehéz itt munkát találnia, ám szinte alapfeltétel, hogy az angol nyelvtudása legalább középfokú legyen. Enélkül nincs értelme belevágni a nagy kalandba.


Dubaj a nyüzsgő, a bohém, a pörgő, az iránymutató, egy világviszonylatban is jobban ismert város, lazább szabályozásokkal    Fotó: 10perc.hu


Bármilyen hihetetlen, de az egy ideje kint élő magyarok szerint a legkönnyebb kiköltözési és munkalehetőség az Emirates légitársaság. Ha megfelel az alapkövetelményeknek, akkor a légitársaság kiutaztatja Dubajba, elvégez egy tanfolyamot, és ha megfelel, már be is osztják előbb földi, majd légi munkára. De rengeteg magyar dolgozik az ingatlanpiacon vagy a vendéglátásban.

Szabó Gergely például 2021 októberében kezdte el aktívan építeni a "második bázisát”, ahová azzal a céllal érkezett, hogy az otthoni cégük, a „The Goofy Cow Burger" nemzetközi változatát felépítse és elindítsa – előkészületek, építkezések, nyitások, üzemeltetés stb. –, és a jövőben is ennek a fejlesztésével szeretné az időjét tölteni.

„A várost még a turista célú utazásaim alatt szerettem meg, a covid lezárások alatt volt lehetőségem itt tölteni majdnem 5 hetet, és akkor döntöttem el, hogy gazdasági, növekedési és stratégia szempontból ez lesz a tökéletes választás a vállalkozásunk számára” – mondta el a 10perc.hu kérdésére Szabó Gergely.


Szabó Gergely azzal a céllal érkezett, hogy az otthoni cégük, a „The Goofy Cow Burger" nemzetközi változatát felépítse és elindítsa    Fotó: The Goofy Cow Burger


Hogy miért Dubaj, és mondjuk miért nem inkább a Forma-1-es futamáról is ismert Abu Dzabi? Nos, a férfi szerint Dubaj a nyüzsgő, a bohém, a pörgő, az iránymutató, egy világviszonylatban is jobban ismert város, lazább szabályozásokkal. Abu Dhabi inkább a tradicionális, a csendesebb, a háttérben tevékenykedő. Nem véletlen, hogy a fiatalok inkább az előbbi felé hajlanak.

Sokakkal ellentétben Szabó Gergely úgy látja, a forróság ellenére nyáron is rengeteg lehetőség van a városban.

„Az időt inkább kellemetlennek, mint elviselhetetlennek mondanám. Inkább a párás idő teszi kellemetlenné, és nem pedig a meleg. Tény, hogy a szabadtéri programok korlátozottabbak ilyenkor, de a vízparton bármikor kényelmesen tudunk időzni. Továbbá rengeteg fedett helyen van lehetőség programokra, mint például a sportolási lehetőségekre, élményparkokban vagy szórakoztató központokban, így nem véletlen, hogy a nyári hónapokban is rengetegen maradnak a városban” – tette hozzá a vállalkozó.


Turisztika szempontból Dubajban rengeteg program és látnivaló van     Fotó: Pixabay


Bármilyen hihetetlen, de Dubaj szinte papírmentes város, ugyanis itt minden applikációval működik. Például ha netán balesetet okoz valaki a járművével, akkor nincs szükség semmilyen betétlapra. Egyszerűen a police applikációval megadják a balesetben érdekelt 2 sofőr adatait, csinálnak 3-4 fényképet az okozott károkról, és mindenki megy a dolgára. Aztán pár nap múlva rendeződik az ügy minden érdekelt számára, amiről természetesen az applikáción keresztül kap értesítést.

A turisztikai ágazatban helyezkedett el a másfél évvel ezelőtt Dubajba költöző Tóth Balázs. A 26 éves fiatalember 2021. október 17-én érkezett a városba, és a kalandvágyát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az összes megspórolt pénzével vágott neki az útnak. Kivett egy szállást két hónapra, majd nekivágott az ismeretlennek.

„Először fura volt az egész új közeg, de ahogy teltek a napok és felfedeztem a jobbnál jobb helyeket, és lehetőségeket, egyre jobban tetszett Dubaj. Szerencsém is volt, mert amikor kijöttem, akkor kezdődött épp a Dubai 2020 Világkiállítás, ahol volt magyar pavilon is. Mivel nem volt munkám az elején, és eléggé ráértem, azért időm nagyrészét ott töltöttem, így legalább lett társaságom. Összebarátkoztunk, és két hónap alatt hatvannégy pavilont sikerült együtt bejárnunk. Megszerettem itt élni, megszerettem a munkámat, az itt élő embereket, és elkezdtem itt hosszabb távon gondolkodni” – elevenítette fel a kezdeti heteket Balázs.


Tóth Balázs másfél éve él Dubajban, és a kilátogató magyar turistáknak szervez személyre szabott programokat     Fotó: 10perc.hu


Azóta idegenvezetőként dolgozik, hiszen megismerte Dubai rejtelmeit, helyeit, érdekes információit, amit továbbadhat a magyar turistáknak, akiknek személyre szabott programokat is szervez. Mindig meglepődnek az idelátogatók Dubaj tisztaságán, rendezettségén, valamint a közbiztonságán.

„Mióta itt élek, nem zárom a lakásomat, a kocsimba nyugodt szívvel hagyom benne a kulcsot, és a legnyugodtabban fekszek le esténként aludni, még akkor is, ha a lakás ajtaját nem zárom be éjszakára. Nem beszélve arról, hogy mindenhol nagyon kedvesek, és mindenkinek mosoly van az arcán” – ecsetelte a 26 esztendős idegenvezető.

Teljesen egyetért Szabó Gergellyel abban, hogy turisztika szempontból Dubajban sokkal több program és látnivaló van, aki aktívan szeretné tölteni a nyaralását az ide jön, aki pedig pihenni akar, vagy a muszlim kultúra része érdekli inkább, az Abu Dzabiba megy. Úgy véli, utóbbi városban nem nagyon lehet aktívan eltölteni 2-3 napnál többet.


A kint élő magyarok szerint a legkönnyebb kiköltözési és munkalehetőség az Emirates légitársaság     Fotó: Pixabay


Viszont az itteni nyarat, a forróságot egyszerűen nem tudja megszokni, így május végén a legmelegebb hetekre hazautazik Magyarországra. „Fogalmam sincs, hogy milyen lehet itt a nyár, mert én már néha rosszul vagyok a 35 foktól is. Így inkább szabadságra megyek, és otthon töltöm el ezt az időt a családdal és a barátokkal” – árulta el Tóth Balázs.

Dubajban egyébként minden kapható, még alkohol és disznóhús is, igaz, utóbbit csak néhány üzletben lehet beszerezni az átlagos áraknál drágábban. És ha már az áraknál tartunk. Ha az élelmiszereket nézzük, sok különbség nincs az ottani és a magyarországi árak között.

Harminc tojást jó magyar forintra átszámolva 1500 Ft-ért vehet mindenki a boltban, míg a fiatalok nagy kedvence, a Pringles Chips sem kerül többe, mint 1420 Ft. Egy kiló rizs 550, a dobozos koktélparadicsom 450, a friss bagett 250, a toast kenyér 400 míg 150 g reszelt cheddar sajt 1000 forint értékű dirhamba kerül.

A húsok ára sincs az egekbe: a szeletelt pulyka felvágott 1425, a 200-300 g, kettesével csomagolt angus bélszín steakek 2200-3400 Ft-ba kerülnek. A Flóra vaj viszont majdnem a duplája, ugyanis Dubajban 500 g 1910 ft-ot kóstál, míg a másfél literes almalé kijön egy ezresből.


Mindig meglepődnek az idelátogatók Dubaj tisztaságán, rendezettségén, valamint a közbiztonságán     Fotó: Pixabay


Nagyon fontos a sok látnivaló miatt, hogy mennyiért lehet egyik pontból a másikba eljutni. Dubajban is van villamos és metró – igaz, utóbbi a föld felett, vezető nélkül jár –, és bármilyen hihetetlen, de a tömegközlekedésen gyakorlatilag budapesti árakon, 3-400 forintért lehet utazni. Ha netán több zónán mennek át turisták, akkor is 400-900 forint maximum az utazás ára. Ha valaki vált itteni NOL-kártyát, a megállóhelyeken lehet rá pénzt tölteni, és azzal utazni.

Ám a legjobb, ha taxival közlekedik Dubajban az ember. Erre is külön applikáció létezik, azon keresztül rendelheti meg mindenki a kocsit, már a célállomást is beleírva. Ilyenkor előre kijön a számla, azt ki kell fizetni. Ha netán a kelleténél többet utalt át valaki a taxitársaságnak, akkor a kocsiból való kiszállást követően 10-15 percen belül visszautalják a pénzt a megrendelő számlájára.

Az alapdíj 1200 forint, és 180 forint kilométerenként a fizetendő ár. Noha az utcán is bármikor tud taxit fogni az ember, mégis az applikáción való rendelés – akár konkrét időpontra – a legjobb megoldás.

Főkép forrása:
Pixabay

További cikkek