Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

III. Károly már ma hivatalosan is Nagy Britannia királya lesz, de a koronázására még sokat kell várni

10perc.hu
2022. 09. 09.
III. Károly már ma hivatalosan is Nagy Britannia királya lesz, de a koronázására még sokat kell várni

A kikiáltási eseményen az új uralkodó még nem lesz jelen – ez hagyomány a brit birodalomban –, ő a Titkos tanács szombati ülésén olvas fel egy nyilatkozatot, majd a londoni St. James-palota erkélyéről hivatalosan is kihirdetik, hogy ő az új uralkodó.

Sokszor halljuk, hogy az élet nem áll meg… Így van ez a brit birodalomban is, ahol II. Erzsébet csütörtöki halálát követően szinte azonnal hivatalosan bejelentették, hogy az új brit uralkodó III. Károly néven lép majd a trónra.

A 73 éves walesi herceg II. Erzsébet elsőszülött fiaként hetven éven át az első helyen volt a trónöröklési rendben. Az új trónörökös Károly fia, a 40 éves Vilmos herceg lett. A BBC cikke szerint Vilmos nem válik automatikusan walesi herceggé, a cím az uralkodó adománya.

Ugyanakkor mostantól ő Cornwall hercege, míg felesége, Katalin Cornwall hercegnéje, mely címeket eddig Károly és felesége Kamilla hercegné viselte. Emellett maradnak Cambridge hercege és hercegnéje is. A trónutódlási sorban őt legidősebb gyermeke, a kilencéves György herceg követi.

A telex.hu megírta, miként zajlik majd az új uralkodó beiktatása. Károlyt pénteken fogja hivatalosan is kikiáltani királyként a londoni St. James-palotában az úgynevezett „Trónra lépési tanács” (Accession Council). Ez többek között az uralkodó munkáját segítő Titkos tanács tagjaiból (a brit kabinet tagjaiból, püspökökből, főnemesekből és magas rangú tisztségviselőkből kerülnek ki), a Nemzetközösség országainak képviselőiből és egyéb magas rangú tisztségviselőkből áll.

Az eseményen néhány százan lesznek várhatóan jelen, eseményen az új uralkodó még nem lesz jelen – ez hagyomány a brit birodalomban –, ő a Titkos tanács szombati ülésén olvas fel egy nyilatkozatot, majd a londoni St. James-palota erkélyéről hivatalosan is kihirdetik, hogy ő az új uralkodó. Magára a koronázásra még legalább hónapokat kell majd várni.

Főkép forrása:
BBC
Címkék:
#Anglia

További cikkek