Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Csökkent a tüzelőanyagok, valamint a napelemek áfája – Horvátországban

10perc.hu
2022. 08. 25.
Csökkent a tüzelőanyagok, valamint a napelemek áfája – Horvátországban

A horvát kormány 5 százalékra csökkenti a távhőszolgáltatás áfáját, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat is, a törvény hatálybalépésének napjától egészen 2023. március 31-ig.

Vannak olyan országok, ahol az energiaárak elszabadulását követően ténylegesen tesznek azért, hogy ebben a válságos helyzetben a társadalom valahogy túlélje mindezt. Németországot követően – ahol a gáz áfáját csökkentették jelentősen – most a horvát kormány lépett.

A zágrábi kabinet 5 százalékra csökkentette a faforgács, a pellet, a brikett és a tűzifa általános forgalmi adóját, valamint nulla százalékra a napelemekét. Az említett termékeken kívül 5 százalékra csökkentik a távhőszolgáltatás áfáját, beleértve a szállításhoz kapcsolódó díjakat is, a törvény hatálybalépésének napjától 2023. március 31-ig. A törvényjavaslatot még a parlamentnek is el kell fogadnia.

A horvát kormány idén áprilisban hosszú távon 25 százalékról 13 százalékra csökkentette a lakossági gáz áfáját, az április 1-jétől jövő március 31-ig tartó időszakra pedig 5 százalékra. A villamosenergia áfája marad 13 százalék, ugyanakkor az energiadrágulás és az attól elmaradó áremelés különbözetét a Horvát Elektromos Művek (HEP) vállalta át.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek