395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Gáza: késik a tűzszünet és a túszok részleges szabadon engedése

10perc.hu
2023. 11. 23.

Néhány órán belül bejelentik, hogy pontosan mikor lép érvénybe a tűzszünet, az Izrael és a Hamász közötti megállapodás végrehajtásáról szóló tárgyalások "pozitív módon" haladnak.

Késik a tűzszünet és a túszok részleges szabadon engedése, de Jeruzsálemben, Washingtonban és Katarban bíznak a tárgyalások sikeres befejezésében - jelentette az izraeli média. "Nem látunk okot az aggodalomra, a késés nem a tárgyalások összeomlásából, hanem megoldható adminisztratív ügyekből adódik" - közölte a túszok elengedéséről és a tűzszünetről folyó tárgyalások részleteit ismerő, meg nem nevezett forrás a Háárec című újsággal.

Katar külügyminisztériumi szóvivője azt mondta, hogy néhány órán belül bejelentik, hogy pontosan mikor lép érvénybe a tűzszünet. Szerinte az Izrael és a Hamász közötti megállapodás végrehajtásáról szóló tárgyalások "pozitív módon" haladnak.

Hasonlóképpen bizakodó volt a Fehér Ház közleménye. "Dolgozunk a megállapodás végleges logisztikai részletein, reméljük, hogy péntek reggel megkezdődik az elraboltak szabadon engedése" - tudatta az amerikai elnöki hivatal.Ma délelőtt az izraeli legfelsőbb bíróság elutasított két, a túszok kiszabadításáról szóló fogolycsere-megállapodás elleni beadványt. A bíróság bejelentette, hogy nincs oka beavatkozni, mert a kormány széles mérlegelési jogkörrel rendelkezik a biztonságpolitikai kérdésekben.

A várható tűzszünetig az izraeli hadsereg folytatja a harcokat. A katonai szóvivő jelentése szerint az elmúlt napokban mintegy háromszáz Hamász-célpontra mértek csapást a Gázai övezetben, köztük hadműveleti parancsnokságokra, földalatti harci alagutakra, fegyverraktárakra, és fegyverkészítő műhelyekre, valamint páncéltörő rakéták kilövőhelyeire.

Ma délelőtt az északi határon több lövedéket észleltek Libanonból, és a csapatok a lövések forrását támadták. Az izraeli hadsereg reggel csapást mért a libanoni határ közelében egy tankelhárító osztagra. A hadiközlemény szerint az izraeli légvédelmi rendszerek az éjszaka folyamán Libanonban elfogtak egy izraeli repülőgép ellen indított rakétát, melyre válaszul az hadsereg megtámadta a rakéta kilövőhelyét.

Főkép forrása:
BBC

További cikkek