395.30 Ft

371.07 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Fegyverszünet! 50 izraeli túszért holnaptól négy napon át hallgatnak a fegyverek Gázában

10perc.hu
2023. 11. 22.

Az izraeli Miniszterelnöki Hivatal által kidolgozott eljárás szerint először a Vöröskeresztnek adja majd át a túszokat a Hamász, akik az IDF képviselőihez szállítják el őket.

Ha nem is végleg, de legalább ideiglenesen elhallgatnak a fegyverek Gázában, ugyanis túszokért cserébe négy napig biztosan, ám a palesztin terrorszervezet jóindulata akár egy egész hétre biztosíthatja a tűzszünetet. A Times of Israel beszámolója szerint bár a túszok szabadon engedéséről és a négynapos fegyverszünetről szóló megállapodást szerdán kora reggel megkötötték, legkorábban csak csütörtökön léphet életbe.

Az izraeli törvények értelmében ugyanis a kabinet szavazását követően 24 órán keresztül petíciót lehet benyújtani a megállapodás ellen. A lap forrásai szerint viszont nem valószínű, hogy bárki blokkolná a túszok szabadon bocsátását, ezért jó esély van arra, hogy a megállapodás a 24 óra leteltével életbe lép – írta a Telex. A Hamász állítása szerint a 240 izraeli túsz közül csak 210-et, köztük 40 gyereket tartanak fogva, a többi túsz az Iszlám Dzsihád nevű terrorszervezetnél van.

Bár részleteket egyelőre nem közöltek, várhatóan 12-13 fős csoportokban engedhetik majd el a túszokat. Az izraeli média szerint a túszalku értelmében 30 gyereket, 8 anyát és 12 nőt engednek majd szabadon Gázában, de Izrael szerint további 30 túsz (nő és gyerek) hollétéről is tudomása lehet a Hamásznak, a fegyverszünetet tehát meg is hosszabbítják – 1 nap fegyvernyugvásért 10 túsz elengedése a feltétel –, amennyiben az ő szabadon bocsátásukról is sikerül megegyezni.

Bár a túszok pontos kilétéről és állampolgárságáról egyelőre nem közöltek részleteket, az izraeli média szerint egyelőre csak az izraeli állampolgárokra vonatkozik a megállapodás. Ugyanakkor az amerikai kormányzati források már kedden arról beszéltek, hogy az első ötven szabadon bocsátott túsz között amerikaiak is lesznek.A túszalku megkötésében aktívan közreműködött az Egyesült Államok. Nem véletlenül: jelenleg tíz amerikai állampolgárt tartanak nyilván eltűntként Gázában, ők feltehetően fogságban vannak. Az amerikai kormány egyik magas rangú tisztviselője szerint az alku első szakaszában közülük hármat szabadon engedhetnek, köztük egy Abigail nevű kislányt, aki pénteken lesz négy éves, és akinek mindkét szülőjét meggyilkolták az október 7-i támadásban.

Netanjahu hivatala kedden azt mondta, a megállapodás része lesz az is, hogy a Vöröskereszt hozzáférést kap azokhoz, akik túszként Gázában maradnak. Bár egyelőre a túszok szabadon engedésének pontos módja sem ismert, az izraeli Miniszterelnöki Hivatal által kidolgozott eljárás szerint először a Vöröskeresztnek adja majd át a túszokat a Hamász, akik az IDF képviselőihez szállítják el őket.

A túszokat ezután orvosi vizsgálatnak vetik alá, majd Izrael öt elszigetelt egészségügyi központjának egyikébe viszik őket, ahol találkozhatnak családjukkal. Ezután az egészségügyi és a védelmi hatóságok közösen határozzák meg, hogy a túszok közül legalább néhányat ki lehet-e hallgatni. Csak ezután engedik szabadon őket.

Izrael beleegyezett, hogy az izraeli túszokért cserébe – a fegyverszüneten túl – palesztin nőket és kiskorúakat enged szabadon az izraeli börtönökből, akik visszatérhet otthonaikba, főként Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. Bár Izrael nem közölt konkrét számot, a Hamász a megállapodást üdvözlő nyilatkozatában 150 főről írt.

Főkép forrása:
X (Twitter)

További cikkek