Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Külföld

Kettévágta Izrael a Gázai övezetet! Bejelentették, ami veszélyes lehet rájuk nézve, azt megtámadják

10perc.hu
2023. 11. 06.
Kettévágta Izrael a Gázai övezetet! Bejelentették, ami veszélyes lehet rájuk nézve, azt megtámadják

Az izraeli hadsereg vasárnap este fokozta légitámadásait a sűrűn lakott palesztin térséggel szemben, ismét megszűnt minden internet- és kommunikációs szolgáltatás a Gázai övezettel.

Gázavárost bekerítették, az övezetet kettévágták az izraeliek, és mostantól van "egy észak-gázai és egy dél-gázai övezet" – jelentette be Daniel Hagari. Az izraeli hadsereg katonai szóvivője elmondta, hogy a palesztin övezetbe behatolt izraeli csapatok Gázaváros déli peremén elérték a partot és tartják ezt a térséget.

Hozzátette, hogy a várost most már teljességgel körbekerítették. Hagari hangsúlyozta, hogy ez egy jelentős lépés. Kiemelte ugyanakkor, hogy a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba – számolt be a Privátbankár.

A katonai szóvivő megerősítette azt is, hogy az este folyamán kiterjesztették a légicsapásokat a palesztin térségben. Hagarit a Dél-Libanont ért izraeli csapásról is kérdezték, amelyben állítólag több civil is életét vesztette.

"Ami Libanont illeti, hírszerzési értesülések alapján hajtunk végre támadásokat és folytatni is fogjuk a támadásokat. Ez a feladatunk. Aki fenyeget minket, azt megtámadjuk! Minden fejleményt Libanonban megvizsgálunk és értesüléseket szerzünk, hogy megértsük a részleteket. Egyelőre ennyit mondhatok " - jelentette ki a szóvivő.


Az izraeli csapatok Gázaváros déli peremén elérték a partot és tartják ezt a térséget     Fotó: BBC


Korábban a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a 8 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus "veszélyes fejleménynek" nevezte a történteket, amelyeknek szerinte lesznek következményei. A Hezbollah katonai szárnya később bejelentette, hogy válaszul Grad rakétákkal lőtték az észak-izraeli Kirjat Smona települést.

Ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben. "Sajnálattal közöljük, hogy minden internet- és kommunikációs szolgáltatás megszakadt a Gázai övezettel" - ismertette a ciszjordániai székhelyű PalTel. A palesztin távközlési vállalat tájékoztatása szerint ennek oka, hogy az izraeli oldalon lekapcsolták a fővezetékeket.

Az izraeli hadsereg vasárnap este fokozta légitámadásait a sűrűn lakott palesztin térséggel szemben. Izrael egyelőre nem erősítette meg egyik értesülést sem. A kérdés azért is fontos, mert Izrael felhívásokat szokott közzétenni, mielőtt civilek által sűrűn lakott területekre mér csapást - csakhogy kérdés, hogy áram-, telefon- és internetszolgáltatás híján mennyi esélyük van ezekről valóban értesülni azoknak, akiknek elvileg szólnak.


A civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba, ugyanakkor folyamatosak a menekülttáborok bombázásai     Fotó: BBC


Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti - közölte Izrael Egyesült Államokbeli nagykövete vasárnap. Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését.

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, oda, ahol "nem érheti baj" őket, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. A nagykövet a polgári lakosok halálát "tragikusnak" nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik.


A jordán légierő utánpótlást dobott le egy a Gázai övezetben működő jordán tábori kórház részére     Fotó: X (Twitter)


Mindeközben bombatámadás érte a Gáza középső részén fekvő Al-Maghazi menekülttábort, az izraeli légicsapásnak a WAFA palesztin hírügynökség szerint 51 halottja van, főként nők és gyerekek - írja a Reuters. A Hamász által irányított gázai egészségügyi minisztérium szóvivője, Ashraf al-Qidra számokat nem közölt, de jelezte: sok súlyos sérültet kórházba szállítottak.

A jordán légierő utánpótlást dobott le egy a Gázai övezetben működő jordán tábori kórház részére, erről maga II. Abdullah jordán király számolt be. Az akció minden bizonnyal Izrael tudtával és jóváhagyásával kellett megtörténjen.

Egy ENSZ tisztviselő szerint a Gázai övezetben élő palesztinok átlagosan napi két darab kenyéren él. Közben a szervezet élelmiszerporgramjának tájékoztatása szerint "veszélyesen alacsony" szintre estek az övezet élelmiszertartalékai.

Főkép forrása:
CNN

Hirdetés

További cikkek