Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Globális élelmiszerárak: Rekordemelkedés szeptemberben a FAO adatai szerint

10perc.hu/MTI
2024. 10. 04.
Globális élelmiszerárak: Rekordemelkedés szeptemberben a FAO adatai szerint

Szeptemberben 13 hónapja a legnagyobb emelkedést mutatták a globális élelmiszerárak, főként a cukor drágulása miatt, a FAO szerint.

Szeptember hónapban a globális élelmiszerárak 13 hónap óta a legnagyobb egyhavi emelkedésen mentek keresztül, amelyért elsősorban a cukor drágulása volt a felelős – derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb adataiból. Az élelmiszer-nyersanyagárak irányadó átfogó árindexe 124,4 pontra emelkedett, ami 3%-kal haladja meg az augusztusi értéket és 2,1%-kal magasabb a tavaly szeptemberinél.

A FAO által közzétett élelmiszerár-index a legfontosabb élelmiszer-alapanyagok, köztük a növényi olajok, gabonatermékek, húsfélék, tejtermékek és cukor nemzetközi piaci árait figyeli. Szeptemberben a FAO cukorárindexe a legnagyobb mértékben, 10,4%-kal nőtt, elérve a 125,7 pontot. A drágulás hátterében a Brazíliában romló terméskilátások és India azon döntése állt, hogy feloldja a cukornád etanolgyártásra vonatkozó korlátozásait, ami kihatással van az ország cukorexportjára.

A gabonaárindex is emelkedett, 3%-kal, 113,5 pontra, amit a búza és kukorica magasabb exportárai okoztak, míg a rizs árindexe 0,7%-kal csökkent. A növényi olajárindex augusztushoz képest 4,6%-kal, 142,4 pontra nőtt, ami a pálma-, szója-, napraforgó- és repceolaj árainak emelkedését tükrözi.

A tejárindex szeptemberben 3,8%-kal, 136,3 pontra erősödött a különböző minőségű tejporok, vaj és sajt drágulása miatt, míg a húsárindex 0,4%-kal, 119,6 pontra emelkedett, főleg a baromfihús árának növekedése következtében. A szarvasmarha- és sertéshús árak változatlanok maradtak, a juhhúsé pedig enyhén csökkent az augusztusi szinthez képest.

Az előző évben a FAO átlagos élelmiszerár-indexe 13,7%-kal csökkent, miután 2022-ben 14,3%-os emelkedést regisztráltak.

Hirdetés

További cikkek