Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Adósságkrízis: A kórházak tartozása 100 milliárd forintra nőhet

10perc.hu
2024. 10. 04.
Adósságkrízis: A kórházak tartozása 100 milliárd forintra nőhet

A kórházak adóssága szeptemberre meghaladta a 86 milliárd forintot, és elérheti a 100 milliárdot, súlyos gondokat okozva az egészségügyben.



Szeptemberre óriási gondok alakultak ki a csúcsklinikákon: a kórházak adóssága augusztus végére meghaladta a 86 milliárd forintot, és ha a helyzet így folytatódik, a tartozás hamarosan elérheti a 100 milliárd forintot – figyelmeztetett Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economx közlésében.

Az adósságrendezés második ütemének július végi lezárultát követően az adósságállomány ismét növekedésnek indult. A költségvetés keretein belül az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adóssága 13,8 milliárd forint volt, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozása 3,8 milliárd forinttal nőtt.

A teljes intézményrendszer lejárt adósságállománya augusztusban 17,6 milliárd forint növekedéssel meghaladta a 86 milliárd forintot. A Magyar Államkincstár felé jelentési kötelezettséggel tartozó állami egészségügyi intézmények tartozása 61 milliárd forintra nőtt az egy hónappal korábbi 41,7 milliárd forintról.

A négy orvosegyetem közül kettőnek a lejárt adóssága drámai mértékben emelkedett: a Pécsi Tudományegyetem adóssága 7,4 milliárd forintra nőtt, míg a Szegedi Tudományegyetem tartozása 8,4 milliárd forintra emelkedett. A Debreceni Egyetem adóssága alig változott, de meghaladta a 7,4 milliárd forintot, míg a Semmelweis Egyetem tartozása 2 milliárd forint alatt maradt.

Rásky László kiemelte, hogy a három orvosegyetemen a legnagyobb problémák a hiányos finanszírozási rendszer következményeként jelentkeznek. Az állam által tervezett 12,5 milliárd forintos juttatásról egyelőre nincs információ a beszállítók felé.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy idén nem lesznek százmilliárdos kórházi adósságok, de a jelenlegi adatok ezt megkérdőjelezik. A kórházakat eszközökkel ellátó vállalatok helyzete sem javult, és Rásky László arról beszélt, hogy szeptemberre a lejárt tartozásállomány újra meghaladhatja a 100 milliárd forintot.


Hirdetés

További cikkek