Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

A magyarok többsége idén nem tud nyaralni menni

10perc.hu
2024. 07. 15.
A magyarok többsége idén nem tud nyaralni menni

A magyarok közel kétharmada nem jut el idén pihenni legalább 1 hétre. 



A Publicus Intézet Népszava számára készített felmérése szerint az emberek több mint kétharmada nem megy nyaralni idén, és minél idősebb valaki, annál kisebb az esélye, hogy hosszabb utazásra indul. A megkérdezettek 69 százaléka nem tervez legalább egyhetes nyaralást, míg csak 29 százalék mondta, hogy tervez, vagy már volt is nyaralni. Az idősebb korosztályban, különösen a 60 év felettieknél, csak 15 százalék utazik el, míg a fiatalok 45 százaléka tervez nyaralást.

Azok közül, akik nyaralnak, 55 százalék egy utazást tervez, 29 százalék kettőt, 8 százalék hármat, és 5 százalék ennél is többet. Átlagosan 11 napot töltenek pihenéssel. A nyaralók 43 százaléka Magyarországon belül marad, 29 százalék külföldre utazik, és 25 százalék mindkét lehetőséget kihasználja. A Tisza Párt szavazói a legjobb helyzetben vannak: 41 százalékuk külföldre és belföldre is eljut, míg a Fidesz szavazói között ez az arány csak 17 százalék, a többi ellenzéki szavazónál pedig 11 százalék.

A nyaralást tervezők 17 százaléka legfeljebb 100 ezer forintot költ, 24 százalék 100-300 ezer forint közötti összeget, 18 százalék 300-500 ezer forintot, 9 százalék 500 ezer és 1 millió forint között, és 6 százalék ennél is többet. A nyaralók 27 százaléka nem válaszolt erre a kérdésre. Az anyagi terhek tekintetében 47 százalék nem érzi nagy tehernek a nyaralást, 44 százaléknak azonban hónapokig kell spórolnia, hogy megengedhesse magának, és 1 százalék kölcsönből vagy hitelből fedezi a költségeket.

A felmérés szerint a magyarok nagy része otthon marad idén nyáron, és azok, akik utaznak, többségükben inkább belföldi helyszíneket választanak. Az anyagi helyzet jelentős szerepet játszik a nyaralási tervek alakulásában, sokan csak jelentős spórolás árán tudják megengedni maguknak a pihenést.


Kép forrása: Publicus / Népszava - grafika

További cikkek