Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Magyarországot végül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán

10perc.hu
2024. 06. 20.
Magyarországot végül Bulgária is megelőzte az egy főre jutó fogyasztási listán

Magyarország Bulgária megelőzésévél végül utolsó az egy főre jutó fogyasztási listán.

Az Eurostat 2023-as GDP és fogyasztási adatai szerint Magyarország az utolsó helyre csúszott vissza az egy főre jutó fogyasztási rangsorban, mivel Bulgária is megelőzte. A magyar háztartások fogyasztása az uniós átlag 70%-án állt 2023-ban, míg Bulgária értéke 73%-ra nőtt. A bolgár előzés nem váratlan, hiszen 2022-ben is közel volt egymáshoz a két ország fogyasztása - közölte a Portfolio.

Az Eurostat jelentéséből kiderül, hogy a régió az uniós tagság 20 éve alatt jelentősen felzárkózott, de Magyarország előrelépése elmaradt más országok, például Csehország és Szlovénia mögött.

Az Eurostat által használt fogyasztási mutató, az "egyéni fogyasztás" (actual individual consumption, AIC) a háztartások végső fogyasztását méri, beleértve a természetbeni fogyasztást is, mint például az egészségügyi és oktatási szolgáltatásokat. Ez a mutató a vásárlóerő-paritáson számolt értékekkel korrigál, így pontosabban tükrözi a lakosság jólétérzetét. Az alacsony magyar mutató oka lehet az alacsony felzárkózási ütem, a háztartások alacsony eladósodottsága és magas megtakarítási szintje, valamint a jövedelem nagy részének beruházásra fordítása.

A fogyasztási mutatót nem érdemes túl szigorúan értékelni, mivel számos mérési probléma merülhet fel. A GDP és annak komponenseinek összehasonlítása nehéz, és a relatív árszintek meghatározása is bizonytalan. Érdemes inkább a hosszabb távú tendenciákra koncentrálni, mintsem a pontos értékekre.



További cikkek