Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az infláció 12 százalékra csökkent, de mi ezt 30 százalék felettinek érezzük

10perc.hu
2023. 11. 07.
Az infláció 12 százalékra csökkent, de mi ezt 30 százalék felettinek érezzük

Minél magasabb a valós infláció, annál jobban elszakad az érzékelés a valóságtól – mutat rá a gazdaságkutató.

Bár a szeptemberi adatok szerint az infláció mértéke 12,2 százalékra esett vissza, a fogyasztók ennél jóval magasabbnak ítélik a drágulás mértékét. A GKI Gazdaságkutató ezer háztartás körében végzett, reprezentatív felmérése alapján a lakosság 32,8%-os áremelkedést érzékelt – írja a hvg.

A gazdaságkutató kiemeli: ez az adat nem tényeken, hanem érzékelésen alapszik, ahol a saját tapasztalatokat erősen torzíthatják a különféle formális és informális csatornákon kapott információk. Az érzékelt és a hivatalos infláció trendjében együtt mozog ugyan, azonban az elmúlt néhány év mérései azt mutatják, hogy a hivatalos fogyasztói árindex emelkedésével egyidejűleg tágul az érzékelt és a hivatalos adat közti rés, vagyis minél magasabb volt az infláció, a lakosság annál többet „pakolt rá”.


A GKI Gazdaságkutató által végzett, reprezentatív felmérése alapján a lakosság 32,8%-os áremelkedést érzékelt    Fotó: Pixabay


2020-ban még 12,3 százalékponttal volt magasabb a lakosság által érzékelt, mint a hivatalos infláció, 2022-ben már 17,1, 2023 első kilenc hónapjában 19,5 százalékpont volt ez a különbség, vagyis amikor 25 százalék körül tetőzött a fogyasztói árak átlagos emelkedése, a lakosság 45 százalékosnak ítélte a drágulást.

A GKI az Európai Bizottság számára végzett reprezentatív felmérésében havi rendszerességgel felméri a lakosság körében a következő 12 hónapra várt fogyasztói áremelkedést is. 2023 szeptemberében 25,3 százalékot várt a lakosság a következő egy évre.

Főkép forrása:
Freepik
Címkék:
#Infláció

További cikkek