Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Az infláció miatt bevezethető lenne egy új címlet. De tényleg jöhet az 50 és 100 ezer forintos bankjegy Magyarországon?

10perc.hu
2023. 10. 11.
Az infláció miatt bevezethető lenne egy új címlet. De tényleg jöhet az 50 és 100 ezer forintos bankjegy Magyarországon?

Az úgynevezett D-metric módszer az egynapi átlagos munkabérből kiindulva határozza meg egy nemzeti valuta bankjegy- és pénzérmecímleteit.

A rendszerváltás utáni bő egy évtizedben a jelentős mértékű pénzromlás hatására három új címlet, az 5 000, a 10 000 és a 20 000 forintos is bevezetésre került. Utóbbi forgalomba kerülése óta több mint 20 év telt el, és bár a forint azóta is sokat vesztett vásárlóerejéből, új címlet úgy tűnik nincs a láthatáron. Az alábbiakban annak járt utána a Pénzcentrum, hogy mekkora címlet bevezetése lehetne indokolt.

A ’90-es években a forint nagymértékű inflációja, valamint a régi forint bankjegyek gyártási technológiájának elavultsága miatt napirendre került a teljes sorozat lecserélése, illetve a kisebb értékű bankjegyeket (10, 20, 50 forintosokat) ekkor cserélték fel az érmék. Az új bankjegysorozat címletösszetételének meghatározásakor a jegybank az IMF javaslatára az úgynevezett D-metric módszert is figyelembe vette.

A módszer az egynapi átlagos munkabérből kiindulva határozza meg egy nemzeti valuta bankjegy- és pénzérmecímleteit. A D értéke egyenlő a napi átlagbérrel, míg optimális esetben a forgalomban lévő címletek a következő értékeket közelítik:

  • legnagyobb bankjegycímlet: 5D;
  • legkisebb bankjegycímlet: D/20 és D/10 között;
  • legnagyobb érmecímlet: D/100 és D/50 között;
  • legkisebb érmecímlet: D/5000 és D/2000 között.

A havi bruttó 559 100 forintos átlagkeresetből kiindulva a napi átlagbér 18 637 forint. A legnagyobb bankjegycímlet értéke tehát a D-metric szerint 93 185 forint (→ 100 000 forint), míg a legkisebb bankjegycímleté 931,85 és 1 863,7 forint közé esik, tehát ez lehetne akár 1 000 vagy 2 000 forintos is.

Látható tehát, hogy nem csak az első számítás szerint, de az IMF által javasolt D-metric módszer szerint is bevezetésre kerülhetne a 100 000 forintos bankjegy. A Magyar Nemzeti Bank szerint az infláció jelenléte önmagában nem teszi szükségszerűvé a bankjegy- és érme címletstruktúrába történő kibocsátói beavatkozást.

A jegybank közölte, hogy hatályos készpénzes stratégiájában az MNB Monetáris Tanácsa a jelenlegi címletstruktúra megtartása mellett döntött, így sem új bankjegy-, sem új érmecímlet bevezetése nincsen napirenden.

„A nagy értékű fizetések lebonyolításárára Magyarországon az elektronikus infrastruktúra megfelelő alternatívát biztosít, ezért nem készpénzlogisztikai, sem pénzforgalmi szempontok nem indokolják nagy értékű bankjegycímletek bevezetését” – tették még a fentiekhez hozzá.

Főkép forrása:
Pixabay
Címkék:
#Infláció

További cikkek