Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Gazdaság

Leminősítették Ukrajnát, rendkívül kockázatos adós lett a háború sújtotta országból

10perc.hu
2022. 05. 28.
Leminősítették Ukrajnát, rendkívül kockázatos adós lett a háború sújtotta országból

Az S&P Global Ratings és a Moody's Investors Service rendkívüli adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza az ukrán államot, míg az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a Morgan Stanley úgy véli, jelentősen zuhan Ukrajna GDP-je.

Rendkívül magas adóskockázatot jelző szintre – az eddigi "B mínusz/B"-ről "CCC plusz/C"-re – minősítette vissza Ukrajnát az S&P Global Ratings, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az orosz invázió okozta gazdasági károk miatt Ukrajna devizaadósság-törlesztési képessége most már egyre inkább a külső adományozóktól érkező finanszírozásoktól függ.

Az orosz katonai agresszió első három hónapja után az ukrán gazdaság termelőkapacitásának hozzávetőleg a negyede és a legtöbb ukrán tengeri kikötő az orosz fegyveres erők által elfoglalt vagy blokád alatt tartott térségekben van. Az S&P Global Ratings azzal számol, hogy az export, a fogyasztás és a beruházások összeomlásszerű visszaesése miatt az ukrán hazai össztermék (GDP) reálértéken 40 százalékkal zuhan az idén.



Egy másik globális hitelminősítő, a Moody's Investors Service is rendkívüli adóskockázatot jelző szintre, az addigi "Caa2"-ről egy fokozattal "Caa3"-ra minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. Azzal indokolta a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán adóssághelyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) éves térségi előrejelzésében közölte, várakozása szerint az ukrán hazai össztermék az idén 30 százalékkal zuhan, és ez a szűkebb kelet-európai és kaukázusi régióban is átlagosan 18,4 százalékos GDP-visszaesést okoz 2022 egészében.

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató konglomerátum feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni elemzőstábja legújabb helyzetértékelésében azzal számol, hogy az ukrán GDP-érték 2022-ben 39 százalékkal zuhan.

Főkép forrása:
Twitter

További cikkek