392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Megállapították mi okozhatja a fiatalok szívritmuszavarát

10perc.hu
2024. 03. 19.
Megállapították mi okozhatja a fiatalok szívritmuszavarát

A kutatás lehetővé teszi a ritmuszavarok korai diagnosztizálását és a betegek életének megmentését.

Az Omszki Állami Orvosi Egyetem tudósai azonosították a fiatalok veszélyes szívritmuszavarainak okát, ami a kötőszöveti diszplázia (DST) okozta szívizomszerkezeti rendellenesség.

Az OmSMU kutatócsoportja a többnapos EKG-monitorozás adatait elemezve megállapította, hogy a DST-ben szenvedő fiatal betegeknél a szívizom összehúzódási képességének helyi csökkenése figyelhető meg. Ez a morfológiai változás a szívritmuszavarok alapja, és a szívizom kötőszöveti szerkezetének hibáira vezethető vissza - írta a Magyar Hírlap.

A DST egy genetikai eredetű betegség, amely a kötőszövet fejlődését érinti. Tünetei 4 éves korban jelentkeznek, és serdülőkorban érik el a csúcspontjukat. A DST-s betegek gyakran panaszkodnak szív- és érrendszeri, légúti és emésztőrendszeri panaszokra.

Az NDST a DST súlyosabb formája, amely minden ötödik embert érint. A szív- és érrendszeri szövődmények, mint a hirtelen szívhalál, fokozott kockázatot jelentenek az NDST-ben szenvedők számára.

A kutatók a vezető klinikai tünetektől függően kidolgoztak kezelési és rehabilitációs javaslatokat az NDST-s betegek számára. A bal kamrai szívizom állapotának nyomon követésére a speckle-tracking echokardiográfia nevű fejlett, nem invazív diagnosztikai módszert javasolják. Ez a módszer segít azonosítani a szívizom elektromos heterogenitásának területeit, és lehetővé teszi a célzott terápia alkalmazását.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek