392.28 Ft

366.14 Ft

Támogatás

Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

A közösségi média befolyásolja az alvás minőségét

10perc.hu
2024. 03. 16.
A közösségi média befolyásolja az alvás minőségét

Az Alvás Világszervezete (World Sleep Society) 2008 óta minden évben a tavaszi napéjegyenlőség előtti pénteken rendezi meg az Alvás Világnapját.

A cél a figyelemfelkeltés az alvás fontosságára, az alvászavarokra és az egészséges alvás pozitív hatásaira. A szervezet hangsúlyozza, hogy az alvás legalább olyan fontos az egészséges élethez, mint a táplálkozás és a testmozgás. A megfelelő alvás támogatja az emlékezetet és a tanulást, erősíti az immunrendszert, és a test energiaszintjének fenntartását segíti.

A Huawei és az Ipsos 2023-as, nyolc európai országban végzett kutatása szerint az alvás okozza a vezető egészségügyi problémát a válaszadók körében: a megkérdezettek 35%-a szenved alvási nehézséggel, és ugyanennyien szeretnének változtatni rajta - részletezi a kutatást a Digital Hungary.

Egy 2023-as amerikai felmérés szerint a felnőttek naponta 3,5 órát töltenek közösségi média-oldalakon lefekvés előtt. A túlnyomó többség a YouTube-on (73,8%) és a Facebook-on (72%) tölti ezt az időt. A kék fény gátolja a melatonin termelődését, ami megnehezíti az elalvást és rontja az alvás minőségét.

A viselhető okoseszközök alvásfigyelő funkciója azonban segíthet az alvás minőségének javításában. Az okosóra-használók 61%-a használja az alvásfigyelő funkciót, és a válaszadók 39%-a állította azt, hogy eszközük hatására jobban figyelnek alvásukra.

A modern okosórák fejlett alvásmonitorozó funkciókkal rendelkeznek, amelyek minőségi szempontok alapján is értékelik az alvást. Megmutatják a mélyalvás hosszát, az ébredések gyakoriságát, és akár a légzés minőségét is figyelemmel kísérik. Egyes okosórák, képesek figyelni az alvás közbeni légzéskimaradást is. Az okosórák emellett javaslatokat is adhatnak a felhasználók alvásminőségének javítására.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek