Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Szauna megfázás esetén? Csak, ha okosan csináljuk

10perc.hu
2023. 10. 19.
Szauna megfázás esetén? Csak, ha okosan csináljuk

A lappangási és gyógyulási időszakban lehet, de a betegség alatt tilos a szauna használata.

Alapvetően a szauna minden egészséges ember számára jót hoz, idősek és fiatalok egyaránt ellazulnak tőle, segíti a szervezet méregtelenítését, serkenti a vérkeringést. Megfázás és betegség esetén azonban nem árt vigyázni. A termalfurdo.hu szakemberei segítségével összegyűjtöttünk néhány alapszabályt.

A náthás, influenzás betegségek időszakában jó hatással van a szauna a szervezetre:

  • Felső légutak idült megbetegedése esetén, ez általában megfázás vagy influenza, a lappangási időszakban érdemes szaunázni, mivel az erős verejtékezés, valamint a magas hőmérséklet hatására a kórokozók csírája elpusztítható. A magas hőmérséklet egy ál-lázas állapotot idézhet elő, ami meggyorsítja a szervezet védőanyag mozgósítását, ami szintén a kórokozó csírák elpusztítását teszi lehetővé, még mielőtt a betegség súlyosbodna.
  • Amikor a betegség intenzív szakasza véget ért, egy-két nap lábadozás után fel lehet gyorsítani a gyógyulás folyamatát szaunázással.
  • Több tanulmány és tapasztalat is azt mutatja, hogy a rendszeres szaunázás javítja az immunrendszert és csökkenti a náthás időszakok hosszát. Ha valaki rendszeresen szaunázik az egészséges időszakban, afféle prevencióként használva a forró levegőt, csökkenti a megfázás esélyét.
  • Ha a gyógyuláshoz segítségül hívjuk a szaunát, mindig fogyasszunk elég folyadékot előtte és utána. Megfázás esetén a szaunázás után a gyors lehűlés, a jéghideg fürdő helyett válasszuk inkább a fokozatosan hűtött zuhanyt és utána mielőbb töröljük szárazra a testünket.

Tilos a szauna influenzás, megfázásos betegség esetén

  • A betegség intenzív szakaszában nem szabad szaunázni, mert rosszabb állapotot idézhet elő a szauna forró levegője.
  • Lázasan semmi esetre ne szaunázzunk, akármilyen betegségről is legyen szó.

Betegség esetén különösen fontos, hogy hagyjunk időt a szauna után a regenerációra és az átforrósodott test kihűlésére. Ha nincs elég időnk rá, hogy hagyjuk a testet megpihenni, mielőtt az utcára lépnénk, inkább hanyagoljuk a szaunát a betegség időszakában.

Főkép forrása:
termalfurdo.hu

További cikkek