Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Brutális várólisták a magyar szakrendelőkben – Néha több hetet is várni kell egy laborvizsgálatra

10perc.hu
2023. 04. 13.
Brutális várólisták a magyar szakrendelőkben – Néha több hetet is várni kell egy laborvizsgálatra

A rendelők több mint felében a várakozási idő a két, háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, ahol az eddigi 1 hetes várakozás 5-6 hétre ugrott.

A sajtóban több hír jelent meg a szakrendelői laborelőjegyzési idők megnyúlásáról, ezért a Medicina2000 rövid felmérést végzett tagjai körében. Az adatok alapján a szakrendelők döntő többségében valóban megnőtt a labor várakozási idő, és sokszor jelentős a változás – számolt be a Pénzcentrum.

Megnövekvő előjegyzési időről a válaszadók 75 százaléka számolt be. Ahol volt, az emelkedés mértéke minimum 15-20%, de a rendelők több mint felében a várakozási idő a két, háromszorosára nőtt, de van olyan intézmény is, ahol az eddigi 1 hetes várakozás 5-6 hétre ugrott.

2023 februárjától a háziorvosok finanszírozásában hangsúlyos elemként jelenik meg ugyanis az, hogy hogyan követik a gondozásra szoruló betegeiket, amit döntő részben laborvizsgálatok segítségével tehetnek meg. Több rendelőintézeti vezető szerint a szakrendelőkben elvégzett laborvizsgálatok nagyobb részét – akár 70 százalékát is – nem az adott rendelőintézet szakorvosai, hanem az ellátási területhez tartozó háziorvosok kérték már eddig is.


Van olyan intézmény is, ahol az eddigi 1 hetes várakozás 5-6 hétre ugrott      Fotó: Freepik


Többen jelezték, hogy továbbra is tartani fogják az előjegyzéses rendszert a normál ellátásokhoz, azonban a sürgős ellátásokat soron kívül fogadják, a napi keret fölött. Ezzel párhuzamosan viszont lesz, ahol nem fogadnak területen kívüli beteget. Ahol erre van lehetőség, plusz humánerőforrást vontak be, így növelve a kapacitásokat.

Több intézetvezető is megjegyezte, hogy a várólista növelése (napi kvóta bevezetése) átmeneti megoldás lehet, de nagy lakossági ellenállást és elégedetlenséget vált ki. Igyekeznek felhívni a háziorvosok figyelmét arra, hogy ne teljes laborvizsgálati paneleket kérjenek, hanem csak a valóban fontos vizsgálatokat igényeljék meg.

Főkép forrása:
Freepik

További cikkek