Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Home office-ban sem lehetetlen életmódot váltani

10perc.hu
2023. 01. 04.
Home office-ban sem lehetetlen életmódot váltani

Az otthoni munkavégzés néhány éve még majdhogy nem tabu volt, a covid megjelenésével előbb csak megpróbáltunk azonosulni vele, majd idővel teljesen az életünk részévé vált.

Új év, új remények: januárban tömegek próbálkoznak átállni az egészséges életmódra. Csakhogy a koronavírus-járvány miatt velünk maradt home office rendkívüli próbatétel elé állít mindenkit a célkitűzése elérésében.

Ötvös Edina egészségsherpa arról beszélt, a magyarok étkezése jellemzően egyébként sem változatos, az otthoni munkavégzés pedig csak ront az arányokon. Mint mondta, nem lehetetlen ugyanakkor a négy fal között sem áttörést elérni, ehhez viszont tudatosnak kell maradni.

„Bár az otthoni munkavégzés néhány éve még majdhogy nem tabu volt, a covid megjelenésével előbb csak megpróbáltunk azonosulni vele, majd idővel teljesen az életünk részévé vált. Ennek persze van jó oldala is, hiszen sokkal rugalmasabban tudjuk beosztani a napjainkat, de rá is nyomja a bélyegét mindenre, hiszen a szociális életünket, a bevásárlást, a főzést és a mozgást is másként kell szervezni” – állította a szakember.

Jellemző, hogy a munkaidő és a pihenőidő összemosódik, a napi rutinok pedig olyannyira átalakulnak, hogy sokszor a lakásból sem megyünk ki. Emiatt alvásproblémák alakulhatnak ki, az ideális testsúlyunkat nehezebben érjük el vagy tartjuk szinten, az immunrendszerünk gyengülésével pedig kevésbé vagyunk ellenállóak a vírusokkal és betegségekkel szemben.


Ha szeretne kiszállni a mókuskerékből, akkor kezdő lépésként határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt     Fotó: Freepik


Ötvös Edina felhívta rá a figyelmet, bár a home office kontextusában ritkábban kerül szóba, rengetegen nincsenek berendezkedve a főzésre, az egészséges táplálkozás pedig döcögve megy csak. Erre eszmélhetnek rá januárban mindazok, akik egy egészségesebb élet mellett tették le a voksukat 2023-ra vonatkozóan.

Elmondta, manapság azt gondolhatjuk, hogy a modern táplálkozás változatos, de ez sajnos csak önámítás. Semmilyen étrendet nem lehet egészségesnek nevezni, amelyik nem változatos. Éppen ezért otthon is erre kell főként törekedni.

Nem azt állítja, hogy bármelyik étel meg tud védeni a súlyos betegségektől, de ha a teljes értékű ételeket válogatjuk, tápanyagban gazdag hozzávalókat társítjuk egymással, sokkal nagyobb eséllyel leszünk egészségesek, mintha a leggyakrabban használt háromféle gabonát – búza, rizs és kukorica –  választjuk. Ötvös Edina azt javasolja mindenkinek, ha szeretne kiszállni a mókuskerékből, akkor kezdő lépésként határozza el, hogy minden héten kipróbál egy új ételt.

Főkép forrása:
Edinaturally

További cikkek