Kiemelt kategóriák

Belföld
Gazdaság
Külföld
Kultúra
Sport
Tech
Életmód
Autó

További kategóriák

Szórakozás
Életmód

Fával fogsz fűteni? Mutatjuk, hogy teheted meg hatékonyan…

10perc.hu
2022. 08. 26.
Fával fogsz fűteni? Mutatjuk, hogy teheted meg hatékonyan…

Húsz százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használjunk – bükk, tölgy, akác, gyertyán –, ezt követően a fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe.

Az augusztus 1-től megváltozott rezsiszabályok, valamint az elszabadult energiaárak miatt sokan átállnának a fával való fűtésre. Sőt, a Belügyminisztérium az iskoláknak is azt ajánlotta, nézzenek utána, miként tudnának a sokkal takarékosabb fafűtésre átállni a gázfűtés helyett.

Ugyanakkor sokan nem tudják, miként kell hatékonyan fűteni a fával. Nos, a Levegő Munkacsoport a saját közösségi oldalán pontokba szedte, miként gyújtsanak be télen azok, akik fával fűtenek majd, és a tűzgyújtás ne kín és szenvedés, hanem hatékony legyen a meleg szempontjából.

1.) Húsz százalék nedvességtartalom alatti száraz keményfát használj: bükk, tölgy, akác gyertyán.
2.) A fát hasábokra vágva, egymásra merőlegesen helyezzük a tűztérbe, felülre a vékonyabb hasábokat helyezd el.
3.) A gyújtóst puhafából, például fenyőből készítsük, és a máglya tetejére helyezzünk belőle néhány 2-3 cm-es hasábot.
4.) A begyújtás így akár egy hosszú gyufával megoldható, papír, vagy egyéb gyújtós sem kell hozzá.



A fentiek szerint megrakott máglya és begyújtott tüzelő felülről lefelé ég el. A máglyát azért nem szabad alulról meggyújtani, mert a beinduló láng az egész máglyán végigfut, a hasábfák nem tudnak kellő gyorsasággal átmelegedni, később érik el a jó hatásfokú égéshez szükséges magas hőmérsékletet. Továbbá a lassabb indulás után szinte egyszerre kezd bomlani az összes tűzifa, mely miatt a keletkező nagy mennyiségű fagáz nem kap elegendő levegőt az égéshez és hasznosulatlanul a kéményen távozik.

Ha a fentiek szerint járunk el hatékonyabb lesz a fűtésünk, azonos mennyiségű fából tovább lesz meleg lakásunkban, és nem utolsó sorban sokkal kevesebb füst keletkezik a végig megfelelő hőfokú és kellő levegőt kapó égés miatt.

Főkép forrása:
freepik.com

További cikkek